2011. május 29., vasárnap

Rizses párolt tök Mónikától

Mónika kolléganőmtől már közöltem receptet, most újabbal lepett meg. Egyszerű vegetariánus étel, egyszerű, olcsó,  gyors és a fotó alapján igen finom:

A rizs sok zöldségzöldjével, borssal, kevés fűszerrel készült. A párolt
tök pedig leszelve, enyhén sózva kerül rá egy kevés olajon megfuttatott
2-3 gerezd áttört fokhagymára, és kb 10 perc alatt készre párolódik,
pirul.
Paradicsommal nagyon passzol így együtt.

2011. május 22., vasárnap

Kókuszos pogácsa

Legalább 15 éve nem sütöttem már ilyen kókuszos pogácsát.Most azért kerestem elő a receptjét, hogy holnap az 50. születésnapomra valami tiszta ízzel lepjem meg a szerkesztőség tagjait. A recept -- amelyet édesanyám jegyzett le, gondolom, valamelyik újságból -- pofonegyszerű:
40 deka liszt
20 deka porcukor (én kristálycukrot használtam, semmi baja)
2 tojás
20 deka kókuszreszelék
1 vaníliáscukor
1 sütőpor
1 margarin (25 deka).
A margarint a cukorral összekeverem, hozzáadom a 2 tojást, a kókuszreszeléket, a vaníliáscukrot, s hozzákeverem a lisztet az elvegyített sütőporral. Alaposan összedolgozom. Ha nagyon ragadós, több lisztet teszek a nyújtófelületre, hogy ne ragadjon le amikor kis pogácsaszaggatóval -- amelynek 3-4 cm-es az átmérője --kiszaggatom. Én pálinkáspohárral szaggattam. 220 fokon sütöm. Vigyázzunk, ne legyen sötétbarna a teteje, nehogy keserű legyen.Természetesen vékonyan kiolajozott, kilisztezett tepsiben sütöttem.
Fél kávéskanálnyi baracklekvárral kettő-kettőt összeragasztottam. Meg lehet hempergetni porcukorban. Sokáig eláll. Rengeteg lesz belőle.

2011. május 14., szombat

Kaptam egy díjat

A Gasztro, szépség, egészség és sok más!elnevezésű blog írója indította. Ime a kísérőszövege:

Blogról blogra vándorolva, sok jó receptet láttam, többet közülük ki is próbáltam. Ez adta az ötletet a 

"Tetszik A Recepted Díj"
 
létrehozásához.

Ezt a díjat annak a blogtársamnak adom át, akinek tetszik egy receptje. Aki megkapta a díjat, az tetszés szerint tovább adhatja  több blogtársának is, kiválasztva azt a receptet, amihez fűzi a díjat. Azt a blogtársadat is lehet díjazni, akitől kaptad a díjat.

Lepjük meg egymást ezzel a díjjal. Mindenkinek sikeres sütés - főzést, blogolást, és díjosztást kívánok. 


Az olcsó, egyszerű almáslepényemért kaptam az elismerését, köszönet neki.

Múzeumok éjszakája Szabadkán

Zsinagóga, felújításra szorul, s egyébként zárva
Szerbia minden városában ma este 6-tól éjjel 2 óráig Múzeumok éjszakája.
Szabadkán 22 helyszínen várták a látogatókat.
Néhány pillanatkép
Régi fabicikli a Városi Múzeumban
No és Bíró Miklós kerékpárosai?
Vajdasági Magyar Folklórközpont, szőttesek

2011. május 11., szerda

Párolt tökös, paprikás csirkefalatok

Tavasszal zöldséget ennénk zöldséggel. A piacon zsenge tököt és gyönyörű, húsos piros kaliforniai paprikát vettem. A teflont kikentem kevés  olajjal és a szeletekre vágott tök mindkét oldalát enyhén megpirítottam, majd kiszedtem az edényből. Kikentem ismét a teflont olajjal majd a szeletelt paprikát is kicsit megpirítottam. Ezt is kiszedtem. Az apró falatkákra vágott csirkét -- fél csirkemellet --  is az olajjal kikent teflonban pirítottam, sóztam, borsoztam, kevés ételízesítővel szórtam meg, két szál zöldhagymát szeltem rá. Felöntöttem kevés vízzel és pároltam. Amikor szinte már elfőtte a levét, visszaszedtem rá a tököt, paprikát, alaposan összekevertem, de óvatosan, hogy a tök ne törjön össze, ezzel  a  zöldség is elegendő ízesítést kap (ha nem, utána lehet sózni) Zöldségzöldet, snidlinget aprítottam rá. Ezzel is összekevertem. Ez két személyes adag.
Tehát, a hozzávalók:
30 deka csirke
2 kis zsenge tök
1 kaliforniai paprika
2 szál zöldhagyma
kevés olaj

bors
 vegeta
snidling (elhagyható)
zöldségzöldje.

2011. május 10., kedd

Újkrumplis, paradicsomos babsaláta

Mostanában kevesebb fehérbab konzervet találok a boltokban. Nem tudom, mi az oka, mert dobozba zárt  vörösbab jócskán akad. Az alábbi salátához Palócprovence blogján találtam az alapreceptet, természetesen  jócskán módosítottam rajta, a spájzunk és a hűtószekrényünk tartalmát figyelembe véve.
Hozzávalók:
40 deka főtt újkrumpli
30 deka aprított paradicsom (a levét és magházát eltávolítom)
40 dekás babkonzerv (nálam vörösbab, Palócprovence-nél fehérbab) vagy 20 deka szárazbab megfőzve
2 szál aprított zöldhagyma
1 hegyes zöldpaprika aprítva, a magház, s nálunk az erek is gondosan kivágva
só (Palócprovence nem használt zöldpaprikát)
bors
citromlé
olaj
egy marék zöldségzöldje aprítva
aki szereti, kis chili is, de ez elmaradhat (nálunk el is maradt).
A babhoz és az aprított friss zöldségekhez adom az előre kikevert salátaöntetet, zöldségzöldet. Jól összekeverem és lehűtöm. 

2011. május 8., vasárnap

Csokis fagyi - csúnya, de finom

Ma Palócprovence receptje alapján fagylaltot készítettem. Sűrűbbre kellett volna főzni, mert nem sikerült gombócokat formálni a fagylaltoskanállal, 7 órás fagyasztás után sem, de ez az én ügyetlenségem eredménye. Ezért írtam azt, hogy csúnya lett. Mindenesetre ilyen finom főzött fagylaltot ritkán enni.
Az alaprecept Palócprovence receptje szerint: 4 tojássárga, 8 deka porcukor, 2 deci tejszín és 2 deci tej. Vaníliával csodálatos vaníliafagylaltot lehet belőle  készíteni, de nem volt itthon vaníliarúd.
Mivel én 2,5 decis tejszínt kaptam a boltban, ezért: 5 tojássárga, 10 deka porcukor, 2,5 deci tejszín és 2,5 deci tej. Majd,  mivel ez volt itthon: 10 deka reszelt főzőcsokoládét kevertem bele. Nem tudom, Palócprovence a csokis fagyit hogyan készíti, mert belemerültem a főzésbe és nem volt időm a blogjában böngészgetni. Arra viszont emlékszem, ő gyönyörű gombócokat formált a fagylaltoskanállal a fagyasztott fagyimasszából.
Az elkészítés módja: a tojássárgát  a porcukorral símára keverem, hozzáadom a tejszínt és  a tejet, majd gőz fölött, óvatosan, hogy a massza ne  forrjon fel, mert akkor megfő a tojássárga, sűrűre kell főzni. Nálam a probléma az volt, hogy kevés vizet raktam az alsó edénybe, s  a fagylalt nehezen sűrűsödött be. Legközelebb majd tudom.  Amikor  a massza kicsit kihűlt, a reszelt csokireszeléket beleszórtam. A mélyhűtőbe tettem, s félóránként átkevertem.
A tojásfehérjéből habcsókot készítettem.

Fűszeres újkrumpli fetás salátával

A kockára vágott  újkrumplit fedő alatt megsütöttem, majd amikor kiszedtem, megsóztam és aprított  zöldségzölddel, bazsalikommal és kakukkfűvel kevertem össze. A fűszernövények különleges ízt adtak a krumplinak.
Mellé Európa talán legismertebb salátáját, görögös salátát késztettem:

2 paradicsom
1 uborka
2 szál zöldhagyma
1 hegyes zöldpaprika
10 deka fetasajt

bors
olaj.

Csirkemájas és bazsalikomos saláta

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem hiányoznak Palócprovence bejegyzései, receptjei. Újév előtt az ő blogjára rábukkanva kaptam kedvet, hogy magam is lejegyezzem a kisérletezéseimet, receptjeimet. Ma délelőtt fagylalt receptet kerestem, és nála akadtam rá a számomra legmegfelelőbbre. S közben erre a csirkemájas saláta receptre is rábukkantam, amelyet több elemében módosítottam, például: kínai kel helyett fejessalátát használtam, meg bazsalikomot is aprítottam a salátába, hisz szerintem illik a paradicsomhoz meg  már gyönyörű a néhány hete vett cserepes bazsalikomom.
Tehát 2 személyre:
30 deka csirkemáj -- a zúza, szív stb. nélkül, csak máj

bors
1,5 kanál olaj
2 paradicsom
fél fej zöldsaláta
2 szál zöldhagyma (újhagyma)
néhány levél aprított bazsalikomlevél
A csirkemájat az olajon megpirítottam (Palócprovence tanácsa szerint félig lefedve az edényt, hogy ne csapkodjon annyira), amikor mindkét oldala megpirult, a belseje megpuhult, levéve a tűzről sóztam, borsoztam.
A paradicsomot, zöldhagymát, fejes salátát apróra vágtam, tálba tettem, jól összekevertem a hozzávalókat és belekevertem az apróra vágott bazsalikomot is. Ráraktam a májfalatokat és ráöntöttem a zsíradékot, amelyben sült a máj.



2011. május 7., szombat

Rotyog a halászlé

A végeredmény

Május végén 40. és 50. születésnapot fogunk ünnepelni, meg idén 15 éve, hogy párommal együtt vagyunk. E jubileumok megérdemlik, hogy nagyszabású kerti ünnepséget csapjunk majd, sok kedves baráttal. Most kisebb körben főpróbázunk: rotyog a halászlé a bográcsban. Két-három hét múlva nagyobb mennyiségben, ,,élesben '' főzünk majd.
1 kiló hal - jelen esetben csak pontyszeletek, fej és farok nélkülit vettem
2 nagy fej hagyma
erős- és édesnemes pirospaprika -- ízlés szerint (nálunk 1:2 arányban, az édesnemes javára)
só ízlés szerint
bors (nálunk csipetnyi).
Tudom, azt mondják, a farok és a fej adja meg a halászlé jó ízét, de most megpróbálkozunk ezzel, hogy csak haltestből főzzünk ízletes halászlevet.
A titka a tűz, víz...


Tibi barátunk és Zoli
A hagymát kevés olajon megpirítottuk, felöntöttük vízzel, majd hozzáadtuk a pirospaprikát, sót, borsot, s egy órányit forraltuk. Néha pótoltuk a vizet. A halat hozzáadtuk, még 25-30 percig főztük.
Finom lett, nem hiányzott a fej és a farok íze.

Halászlé


Tavasz van, gyönyörű!

Ma délelőtt a piacon gyönyörű virágokat vettünk. Hiába, a tavaszi virágok a legszebbek! A fehér-sárga csokor olyan, mintha Penovác Endre kiváló festőművész valamely csodálatos festménye elevenedett volna meg.
A nagy bevásárlóközpontokban nincsenek ilyen szép virágok, kétség nem fér hozzá: a piac pótolhatatlan, utolérhetetlen, mindent meg kell tenni, hogy még sokáig megmaradjon, fennmaradjon színességében, gazdagságában. Ezért úgy tehetünk, ha minél több mindent ott vásárolunk meg. Hisz, tetszik nekünk vagy nem, a több mint 1 millió munkanélküli országában sokan tartják el a családjukat a piacon való árusításból, legyen szó őstermelőről vagy viszonteladóról. Szolidárisnak kell lennünk velük.

2011. május 1., vasárnap

Tavaszi saláta

A május elsejei bográcsozás, grillparty a barátainknál az eső miatt holnapra halasztva. Tehát, ma is főztem. A hirtelensült húshoz salátát csináltam a tavaszi piac kincseiből.


 Két személyre hozávalók:
fél fej zöldsaláta
1 retek karikára vágva
1 paradicsom aprítva
1 kis szál sárgarépa reszelve
fél csomó snidling (vagy 1 szál zöldhagyma)
1 uborka aprítva
1 főtt tojás

A mártáshoz:
1 deci jogurt vagy tejföl
1 deci majonéz
1 citrom leve
1 mokkáskanál szenf (mustár)
1 csipet fehérbors (fekete is lehet)

fél csomó aprított snidling (el is maradhat)
néhány levél apróra vágott bazsalikom (vagy tárkony).
Muffint is sütöttem, mégpedig abból, amit május 1-jén estefelé itthon találtam:
2 tojás
10 deka cukor
20 deka liszt
10 deka vaj
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
1 alma apróra kockázva
5 deka reszelt főzőcsoki
1 kanál rum
A tojássárgát, cukrot, vajat,rumot,  lisztet, sütőport, vaníliáscukrot, reszelt csokit, almát összekeverem, hozzáadom a keményre vert tojáshabot. A sütőben 180-200 fokon a muffinsütőben legalább 30 percig sütöm. Nem állítom, hogy bajnok, de eléggé ízletes lett (a rum és a csoki megbolondította, az alma íze is eléggé érvényesült).

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...