Csabáéknál disznóvágás volt, kaptunk friss (nyers) kolbászt (is) kóstolóba. Ez jó alkalom volt arra, hogy kolbászos rántottlevest főzzek. Két személyre egy-két kanál olajon 1 kanál lisztet kicsit megpirítottam, szórtam rá kevés köménymagot és azonnal levettem a tűzről, felöntöttem vízzel, majd sárgarépát, petrezselymet, krumplit, hagymát, fokhagymát tettem bele.Kb.8- 10 cm-nyi friss kolbászt ujjnyi vastagokra szeltem, ezeket a karikákat is beleraktam. Leveskockával, borssal ízesítettem (nálunk nem kellett bele só). Ha kell, egy kis töröttpaprika is mehet bele, de szerintem szép színt kapott így is. Amikor már puha a zöldség és megfőtt a kolbász is, 1-2 elhabart tojást teszünk bele (én nem habartam el, hanem egészben ütöttem bele a tojást, ezért lett kissé darabos, mert nem sikerült elég sebesen elkavarnom a levesben). Fél-egy percig forralom, s tálalhatom. Látszik, még nem vagyok teljesen egészséges, mert a répát nem volt türelmem eldarabolni.
Egy vajdasági (szabadkai) háziasszony kipróbált receptjei, meg néhány fogyókúrás étel, ötlet.
2011. október 28., péntek
2011. október 26., szerda
Egy kis luxus betegnek
Most más tollával ékeskedem: vasárnap lázas voltam, pocsékul éreztem magam, úgyhogy miután kivettem a mélyhűtőből a Metroban kedvezményes áron vett füstölt lazacfilét, felkarikáztam a krumplit és feltettem főni, lefeküdtem. Gyorsan el is aludtam. Mire felébredtem, Zoli a füstölt lazacfilét átsütötte kevés vajon, a főtt krumplit is kicsit átfuttatta ugyanebben a vajban.
Párolt, tejszínhabos banánt (egy kiskanál mézzel ízesítve) is kaptam a betegágyba.
Párolt, tejszínhabos banánt (egy kiskanál mézzel ízesítve) is kaptam a betegágyba.
2011. október 17., hétfő
Pofonegyszerű krémes palacsinta
2 tojásból, 25 deka lisztből, kb. 4-4,5 deci tejből, csipetnyi sóból, fél kiskanálnyi cukorból, kevés reszelt citromhéjból a szokásos módon vékony palacsintákat sütünk.
A krémhez: 2 púpos kanál lisztet, 3 kanál cukrot, 1 csomag vaníliáscukrot elkeverek 3,5-4 deci tejjel. Sűrű krémmé főzöm, állandó kevergetés mellett, majd amikor levettem a tűzről, 3,5-4 deka vajat hozzákeverek. Símára keverem és megtöltöm vele a palacsintákat. Hidegen is nagyon finom.
A krémhez: 2 púpos kanál lisztet, 3 kanál cukrot, 1 csomag vaníliáscukrot elkeverek 3,5-4 deci tejjel. Sűrű krémmé főzöm, állandó kevergetés mellett, majd amikor levettem a tűzről, 3,5-4 deka vajat hozzákeverek. Símára keverem és megtöltöm vele a palacsintákat. Hidegen is nagyon finom.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)