2012. november 5., hétfő

Habos alma

Ma reggel fél hatkor, miközben a kávét kortyolgattam, a Magyar TV kettes csatornáján habos sült alma készült. A kolbászos tojásleveshez ez lett a második fogás:
4 félbevágott, magházától megszabadított almát szegfűszeges vízben néhány percig főzök, amikor kicsit puha, leszűröm. Jénaiba rakom az almákat, gyümölcsízt vagy lekvárt rakok a magházak helyére. Két tojásfehérjét felverek 1 kanál cukorral és 1 vaníliáscukorral kemény habbá, keverek bele egy csipetnyi cimetet vagyis fahéjat. Az almákra símítom a habot, tetejét félbevágott dióval, esetleg mazsolával díszítem. 130-150 fokon megsütöm.

Kolbászos tojásleves

Igaziból friss, nyers kolbásszak készítem. Most viszont a frissen füstölt, tehát még puha kolbászt használtam fel.
Egy-két kanál olajból és egy kanál lisztből világos rántást készítettem, egy gerezd aprított fokhagymát megfuttattam rajta, dobtam rá kevés -- csipetnyi -- köménymagot is. Felöntöttem vízzel, egy leveskockát dobtam hozzá, meg tettem bele egy sárgarépát, egy petrezselyemgyökeret, két krumplit, egy fej vöröshagymát, meg természetesen ízlés szerint 7-10 cm-es kolbászt karikára vágva. Egy kis bors,egy babérlevél,  egy kis töröttpaprika -- én nem sóztam, mert  a leveskocka és a kolbász is sós -- aki igényli, egy csipet sót is tehet bele ízlés szerint. Amikor  a zöldség megpuhult, két nyers tojást kevertem bele, felforraltam, hogy megalvadjon a tojásfehérje, és máris kész a kolbászos rántottleves.

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...