2012. július 29., vasárnap

Joghurttorta


Susan Loomis Ház  a Tatin utcán című könyvében találtam ezt az egyszerű receptet az Audrey joghurttortája címszó alatt. Tényleg szaftos, finom.
Finomabb, mint amilyennek a kép alapján tűnik

Hozzávalók:
 puha vaj és liszt a tortaforma kikenéséhez
21 dkg liszt
1/4 kávéskanál sütőpor
3 csepp vaníliaaroma
1 csipet só
3 nagy tojás
21 deka cukor
1 1/2 dcl joghurt
 12 dkg felolvasztott és kihűlt vaj
9 dkg gőz fölött megolvasztott és kihűlt étcsokoládé
porcukor  a torta tetejére, de ez el is hagyható.
Előmelegíteni 190 fokra  a sütőt (5-ös fokozat a gázon), kivajazom, kilisztezem a 24 cm átmérőjű tortaformát.
Egy tálban robotgéppel vagy kézzel habosra keverem  a tojásokat a cukorral, majd aprónként hozzáadom a lisztes keveréket, belekeverem  a masszába a joghurtot, a vaníliát és a vajat.A recept szerint a kész tészta felét belesímítom a tortaformába, a maradékhoz  hozzákeverem a csokoládét,  ezt is beleöntöm a formába, ezután műanyag lapáttal vagy fakanállal óvatosan összeforgatom a tésztát, hogy a csokis és nem csokis része márványos mintába egymásba folyjon.

Annyi az eltérés az én elkészítési módomban a fenti recepthez képest, hogy az egész masszát beleöntöttem a tortaformába, belecsurgattam a csokit és finoman összekevertem, így lett csokis márványos. Tehát, nem felezgettem a masszát. MIért?25 éve egyetemista koromban gyakran vettem ,,márványos" csokis  kuglófot, azt akartam felidézni.

Kb. 35 perc alatt megsütöm a sütő középső rácsára helyezett tortaformában (tűpróba nem árt). Amikor kihűl, meg lehet porcukorral szórni.


4 megjegyzés:

  1. Látszik, hogy finom szaftos:)

    VálaszTörlés
  2. No, ez tényleg nagyon egyszerű, gyors és finomnak tűnik! a képen olyan "remegős" állagú, nálam kipróbálásra vár.

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...