2011. augusztus 1., hétfő

Olaszos paradicsommártás

Leszkovácon (Szerbia) 2 dinár -- kb. 5 forint -- a paradicsom kilója. Az alföldön is rengeteg paradicsom termett, alig tudnak vele mit csinálni a termelők. A paradicsommártás-főzés időszaka jött el, hisz a mélyhűtőben eláll. Télen olyan jó elővenni a pizzához, spagettihez.
Vasárnap vettünk 2 kiló paradicsomot. Miután megmostam, forrásban levő vizbe raktam egy pillanatra, de le is szűrtem rögtöm. Így egy mozdulattal lejön a héja.  Meghámozom, felkockázom (a magokat most nem távolítottam el, de az igazi síma mártáshoz ki is kell magozni a paradicsomot). Közben egy nagyobb fej hagymát felaprítok, megpárolok 2-3 kanál olajon. Sózom, borsozom, legalább 3 gerezd aprított fokhagymával és egy ág rozmaringgal vagy 8-10 levél bazsalikommal fűszerezem, aki szereti egy kiskanál cukrot is tehet bele, sőt egy babérlevelet is. Fedő alatt főzöm egy órányit, ha kell, a levét kevés vízzel pótolom.

A mai ebéd friss mártással
A mai ebédhez Palócprovence pitatésztájából csináltam pizzatésztát (3 bögre liszt, 1 szárított élesztő, egyharmad bögre olaj, kb. 1 bögre víz, 1 csapott kiskanál só, ezt 2 órát kelesztem -- de olvassátok el Palócprovence-nél), rá a mártás, pizzasonka került, félig megsütöttem, majd kivettem a sütőből, a vékony sajtszeleteket is ráraktam, oregánóval megszórtam és közepes hőfokon tovább sütöttem.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki:)
    Kérlek, látogass el hozzám, van egy kép a számodra:)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a paradicsomot. Szinte minden formában. Csak kezdek úgy járni, mint szegény édesanyám. Újabban módjával ehetem, mert néha felmegy tőle a gyomorsavam.

    VálaszTörlés
  3. sajnálom, hogy gondot okoz -- de vígasz gyanánt: amikor a hasnyálmirigyemmel nem volt minden rendben, a citromot kevés vízzel ittam, kívántam a paradicsomlevet, mert a szervezet gyógyította volna önmagát. most egészséges vagyok, nem is kívánom acitromot

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...