Egykori péterváradi horvát ajkú háziasszonyom emlegette harminc éve, amikor Bracs szigetéről hazajött a nyaralójából, hogy a mángold olyan zöldség, amit végső esetben megehet az ember lánya. A dalmát szigetnek azon a részén sok termett, úgyhogy gyakran szerepelt a nyári étlapján. Az év többi részében kerülte is... Nálunk, a szabadkai piacon még télen is lehet mándoldot kapni, nagyon népszerű. Tegnap reggel vettem egy csokorral.
Harminc deka darálthúst (én marhát vettem) összekevertem egy tojással, egy kis fej apróra vágott vöröshagymával, sóztam, borsoztam. A nagyon megmostt, nyelétől megszabadított mándoldleveleket le lehet forrázni vízzel, majd lecsurgatni és amikor már nem sütnek, megtölteni a hússal (mintha töltöttkáposzta készülne). Kevés vizet tettem az edénybe, feloldottam benne egy leveskockák, majd beleraktam a kis batyukat. Aprítottam hozzá két gerezd fokhagymát is, hogy a mándold átvegye a ízét. Negyven percig lassú tűzön főztem. Amikor már alig volt leve, egy deci tejföl és egy kiskanálnyi liszt keverékével behabartam. Rotyogtattam néhány percig. Kicsit vad ízű, de finom, mint a szőlőleveles töltike.
A dalmát tengerparton kevés fokhagymás olívaolajon megpárolják, s köretnek használják.
Harminc deka darálthúst (én marhát vettem) összekevertem egy tojással, egy kis fej apróra vágott vöröshagymával, sóztam, borsoztam. A nagyon megmostt, nyelétől megszabadított mándoldleveleket le lehet forrázni vízzel, majd lecsurgatni és amikor már nem sütnek, megtölteni a hússal (mintha töltöttkáposzta készülne). Kevés vizet tettem az edénybe, feloldottam benne egy leveskockák, majd beleraktam a kis batyukat. Aprítottam hozzá két gerezd fokhagymát is, hogy a mándold átvegye a ízét. Negyven percig lassú tűzön főztem. Amikor már alig volt leve, egy deci tejföl és egy kiskanálnyi liszt keverékével behabartam. Rotyogtattam néhány percig. Kicsit vad ízű, de finom, mint a szőlőleveles töltike.
A dalmát tengerparton kevés fokhagymás olívaolajon megpárolják, s köretnek használják.
Most leleplezem tudatlanságomat: mángoldról még nem is hallottam! Lehet egyáltalán kishazámban kapni? Vagy gyűjtögetni kell a réten? Egyáltalán mire emlékeztet az íze? Na, jól felkeltette érdeklődésemet ez az érdekes hozzávaló és a recept is:)
VálaszTörlésGasztro
TörlésOszd meg a Citromail-lel!
A mángold újra felfedezése
Nők Lapja Cafe
de
2006. 08. 30.
Ha unod a spenótot, vagy a spárgát cseréld le mángoldra! Egy találékony háziasszonynak nem lehet gond megbirkóznia a hatalmas, zöld levelekkel.
Csak a szemfüles piacra járó tudja, hogy melyik napon és hol találkozhat olyan helyi termelővel, aki portékái között mángoldot is árul. Bár írásos források szerint ezt a zöldséget Magyarországon háromszáz-négyszáz évvel ezelőtt széles körben termesztették, jelenléte mai háztartásunkban mégsem jellemző. Talán csak az utóbbi néhány esztendőben a wellnesz és egészséges mozgalmak hatására került ismét a látóterünkbe, pontosabban a tányérunkra.
Receptek mángolddal
Mángoldfasírt
Rakott mángold
Mángold
Mángold krémleves
Valaha termesztettünk. Nem ma volt. Mindig letaposták a mamutok, meg a kardfogú tigrisek. Viccet félretéve én szerettem. Igaz, én zöldségpárti vagyok, pedig mindenevő. Azt szoktam mondani: -jó vegetáriánus lennék, csak az a fránya füstölt csülök ugye! :)
VálaszTörlésA Zoli sem dicsérte volna ennyire, ha nem teszek bele darálthúst!
TörlésLáttam ilyen növényt, sőt az a gyanúm, hogy gyermekkoromban a mi a kertünkben is volt ilyen, ahogyan elnézem... De a recept tökéletes, mint mindig és a tálalás is...
VálaszTörlésköszönöm. bátran ajánlom, azóta főzeléket is csináltam belőle
Törlés