2012. május 8., kedd

Mángoldos batyu

Egykori péterváradi horvát ajkú háziasszonyom emlegette harminc éve, amikor Bracs szigetéről hazajött a nyaralójából, hogy a mángold olyan zöldség, amit végső esetben megehet az ember lánya. A dalmát szigetnek azon a részén sok termett, úgyhogy gyakran szerepelt a nyári étlapján. Az év többi részében kerülte is... Nálunk, a szabadkai piacon még télen is lehet mándoldot kapni, nagyon népszerű. Tegnap reggel vettem egy csokorral.
Harminc deka darálthúst (én marhát vettem) összekevertem egy tojással, egy kis fej apróra vágott vöröshagymával, sóztam, borsoztam.  A nagyon megmostt, nyelétől megszabadított mándoldleveleket le lehet forrázni vízzel, majd lecsurgatni és amikor már nem sütnek, megtölteni a hússal (mintha töltöttkáposzta készülne). Kevés vizet tettem az edénybe, feloldottam benne egy leveskockák, majd beleraktam a kis batyukat. Aprítottam hozzá két gerezd fokhagymát is, hogy a mándold átvegye a ízét. Negyven percig lassú tűzön főztem. Amikor már alig volt leve, egy deci tejföl és egy kiskanálnyi liszt keverékével behabartam. Rotyogtattam néhány percig. Kicsit vad ízű, de finom, mint  a szőlőleveles töltike.

A dalmát tengerparton kevés fokhagymás olívaolajon megpárolják, s köretnek használják.

6 megjegyzés:

  1. Most leleplezem tudatlanságomat: mángoldról még nem is hallottam! Lehet egyáltalán kishazámban kapni? Vagy gyűjtögetni kell a réten? Egyáltalán mire emlékeztet az íze? Na, jól felkeltette érdeklődésemet ez az érdekes hozzávaló és a recept is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gasztro

      Oszd meg a Citromail-lel!

      A mángold újra felfedezése

      Nők Lapja Cafe
      de
      2006. 08. 30.

      Ha unod a spenótot, vagy a spárgát cseréld le mángoldra! Egy találékony háziasszonynak nem lehet gond megbirkóznia a hatalmas, zöld levelekkel.

      Csak a szemfüles piacra járó tudja, hogy melyik napon és hol találkozhat olyan helyi termelővel, aki portékái között mángoldot is árul. Bár írásos források szerint ezt a zöldséget Magyarországon háromszáz-négyszáz évvel ezelőtt széles körben termesztették, jelenléte mai háztartásunkban mégsem jellemző. Talán csak az utóbbi néhány esztendőben a wellnesz és egészséges mozgalmak hatására került ismét a látóterünkbe, pontosabban a tányérunkra.

      Receptek mángolddal

      Mángoldfasírt
      Rakott mángold
      Mángold
      Mángold krémleves

      Törlés
  2. Valaha termesztettünk. Nem ma volt. Mindig letaposták a mamutok, meg a kardfogú tigrisek. Viccet félretéve én szerettem. Igaz, én zöldségpárti vagyok, pedig mindenevő. Azt szoktam mondani: -jó vegetáriánus lennék, csak az a fránya füstölt csülök ugye! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Zoli sem dicsérte volna ennyire, ha nem teszek bele darálthúst!

      Törlés
  3. Láttam ilyen növényt, sőt az a gyanúm, hogy gyermekkoromban a mi a kertünkben is volt ilyen, ahogyan elnézem... De a recept tökéletes, mint mindig és a tálalás is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm. bátran ajánlom, azóta főzeléket is csináltam belőle

      Törlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...