2012. december 23., vasárnap

Püspökkenyér

Kisült a püspökkenyér. Kíváncsi voltam, kenyérsütő gépben vagy őzgerinc formában a jobb,  ezért az adag egyik fele őzgerinc formában,a  sütőben sült ki, a másik fele a kenyérsütő gépben készült.


Hozzávalók a teljes adaghoz:
385 gr. liszt
75 gr. margarin
100 gr. cukor
4 tojás
1 élesztő
250 gr. kandírozott, illetve aszalt gyümölcs (narancs, citrom, mazsola, vörösáfonya, barack)
2 deciliter tej.
Az őzgerinc formás változat: A lisztet, puha margarint összedolgozom, tovább mixelem és közben hozzáadom a tojást, a cukrot, a tejben megfuttatott élesztőt. Miközben kel, összeaprítom a kandírozott gyümölcsöt. Hozzáadom óvatosan  a kelt tésztához. Kimargarinozott, kilisztezett formába öntöm a masszát és megsütöm 180 fokon. Amikor kihül, lehet rá porcukrot szórni.
A kenyérsütő gépes változat taglalásába inkább nem megyek bele, hisz mindenki gépe más és más, de a kalácssütő program a megfelelő szerintem.A gépbe csak beleszúrtam a hozzávalókat, a gép keverte, kelesztette, sütötte...
Tapasztalat: az őzgerinc formában készült szebb, de a kenyérsütő gépes inkább kenyérízű, karakteresebb. A második képen a vágás a kenyérsütő lapátjának  a nyoma.

2 megjegyzés:

  1. Áldott karácsonyi ünnepeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. neked is áldott ünnepeket és minden kívánságod teljesüljön az új esztendőben

      Törlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...