Még soha nem készítettünk kőttes kalácsot, mert a kelt tésztával nincs szerencsém, én a blogokon talált pita receptek alapján is olyan bodagokat sütök, hogy csak na...Pedig a kőttes kalács közismert, mindenki a nagyanyjától megtanulta készíteni, úgy látszik, engem kivéve.
Ma végre nekiestünk, s mondhatom, a tészta jól sikerült.
25 deka puha margarinhoz 3 tojást adtunk hozzá, meg 2 kanál cukrot is. Közben az élesztőt 1 deci langyos tejjel és 1 kanál cukorral felfuttattam. Az egy kiló lisztet hozzáadtam a margarinos, tojásos masszához. Majd az élesztőt is. Még legalább 2-3 deci langyos tejet felvett a tészta, úgy lett rugalmas. Mi kézzel dagasztottuk meg. Jó meleg helyen -- két pokrócba bugyolálva -- kelesztettük bő fél órát a tésztát, klasszul megnőtt.
Zoli kinyújtotta, a tészta majdnem befedte a konyhaasztalt. Egy részébe ment a reszelt, megpárolt kalácsba való tök -- a párolással a leve is elpárolgott, ami jó. Ezt a tökkel, cukorral, fahéjjal megszórt téglalap alakú nyers tésztarészt levágta a Zoli, s feltekerte. A másik adag reszelt almával készült, de úgy látszik, nem facsartuk ki eléggé az almát, lett egy kis leve. Legközelebb kötelezően prézlit (kenyérmorzsát) szórok a gyümölcs alá, hogy ne eresszen levet. Ezt az almával, cukorral, fahéjjal megszórt téglalap alakú részt is levágta Zoli, s feltekerte. S lett egy adat cukros-kakaós tekercs is. Azt a téglalap alakú részt, amit a cukros kakaóval szórtunk meg, szintén levágtuk, feltekertük. Ám mivel hosszú és vékonyabb lett, mint az almás és a tökös, ezt Zoli két ágban megfonta.
Sőt, mivel még mindig maradt egy téglalap alakú tészta, egy adag üres kalács is lett, ahol három ágat font meg a Zoli. Mindegyik tetejét tojássárgával megkentem. Előmelegített sütőben kb. 220 fokon kell sütni.
MINDEN TAPASZTALATOT, MEGJEGYZÉST, TANÁCSOT SZÍVESEN VESZEK.
Hozzávalók a tésztához:
25 deka margarin
1 kiló liszt
1 élesztő
3-4 deci tej
3 kanál cukor
3 tojás.
Az almás |
Ma végre nekiestünk, s mondhatom, a tészta jól sikerült.
25 deka puha margarinhoz 3 tojást adtunk hozzá, meg 2 kanál cukrot is. Közben az élesztőt 1 deci langyos tejjel és 1 kanál cukorral felfuttattam. Az egy kiló lisztet hozzáadtam a margarinos, tojásos masszához. Majd az élesztőt is. Még legalább 2-3 deci langyos tejet felvett a tészta, úgy lett rugalmas. Mi kézzel dagasztottuk meg. Jó meleg helyen -- két pokrócba bugyolálva -- kelesztettük bő fél órát a tésztát, klasszul megnőtt.
Zoli kinyújtotta, a tészta majdnem befedte a konyhaasztalt. Egy részébe ment a reszelt, megpárolt kalácsba való tök -- a párolással a leve is elpárolgott, ami jó. Ezt a tökkel, cukorral, fahéjjal megszórt téglalap alakú nyers tésztarészt levágta a Zoli, s feltekerte. A másik adag reszelt almával készült, de úgy látszik, nem facsartuk ki eléggé az almát, lett egy kis leve. Legközelebb kötelezően prézlit (kenyérmorzsát) szórok a gyümölcs alá, hogy ne eresszen levet. Ezt az almával, cukorral, fahéjjal megszórt téglalap alakú részt is levágta Zoli, s feltekerte. S lett egy adat cukros-kakaós tekercs is. Azt a téglalap alakú részt, amit a cukros kakaóval szórtunk meg, szintén levágtuk, feltekertük. Ám mivel hosszú és vékonyabb lett, mint az almás és a tökös, ezt Zoli két ágban megfonta.
A cukros, kakaós |
MINDEN TAPASZTALATOT, MEGJEGYZÉST, TANÁCSOT SZÍVESEN VESZEK.
Az üreskalács |
Hozzávalók a tésztához:
25 deka margarin
1 kiló liszt
1 élesztő
3-4 deci tej
3 kanál cukor
3 tojás.
A tepsiben kicsit meg kellett görbíteni, hogy beleférjen |
Nagyon jól néz ki.
VálaszTörlésGyönyörűen néz ki. Nagyapám mindig úgy mondta tréfásan, hogy "kökőttes". Nagyanyám nagyon értette a módját, én meg nagyon szeretem kajszilekvárral és jó sűrű, forró kakaót hozzá. :)
VálaszTörlésMegnyugtatlak, ezzel nem csak te vagy így, én sem tanultam meg a nagymamámtól, sőt anyámtól sem, szoktam sütni, de nem minősíteném, annak ellenére el szokott fogyni:)
VálaszTörléskösz, szerintem a nagyanyáink hagyatékát meg kell őrizni. Bizony nem is olyan könnyű dolog ilyen kötőttest sütni.
VálaszTörlésEz szép lett, lehet, hogy nem ment, de ezek után nem mondhatod. :)
VálaszTörlés