Mi már kb. 15 éve ezt sütjük. Úgy tudtuk egészen eddig, hogy nürnbergi mézeskalácsot készítünk a kopott, gyűrött füzetlapra leírt receptem alapján. Idén végre megtaláltam a Természetgyógyászat magazin ,,biztos helyre'' félretett kitépett lapját, s rájöttem, nem jó receptet másoltam ki annak idején. Ez a nürnbergi mézeskalács melletti mézes keksz receptje az újságban. Bár ez a keksz is ugyanolyan finom és nem túl bonyolult, de mégsem nürnbergi...
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
20 deka méz
egy csipet só
2 evőkanál étolaj
2 evőkanál víz
2 tojás sárgája
késhegynyi őrölt szegfűszeg
teáskanálnyi őrölt fahéj
reszelt citromhéj
25 deka finomra őrölt Graham-liszt
3 csapott teáskanál sütőpor
10 deka darált mandula
5 deka aszatlt meggy
10 deka aszalt sárgabarack
A cukormázhoz:
12,5 deka porcukor
1 tojásfehérje
pár csepp citromlé
ha akarom, néhány aszalt sárgabarack a díszítéshez
A mézet kissé felmelegítjük., összekeverjük a sóval, olajjal, vízzel, majd hűlni hagyjuk. Belekeverjük a tojássárgáját, a fűszereket, citromhéjat, majd fokozatosan a lisztet, sütőport, végül a darált mandulát és az apróra vágott aszalt meggyet, s a pici darabokra vágott aszalt barackot. Alaposan összegyúrjuk, másfél órára hűtőszekrénybe tesszük. Fél centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd 180 fokon előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, citromlét, majd a kihűlt kekszet bevonjuk vele.
* készíthető fehér liszttel is
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
20 deka méz
egy csipet só
2 evőkanál étolaj
2 evőkanál víz
2 tojás sárgája
késhegynyi őrölt szegfűszeg
teáskanálnyi őrölt fahéj
reszelt citromhéj
25 deka finomra őrölt Graham-liszt
3 csapott teáskanál sütőpor
10 deka darált mandula
5 deka aszatlt meggy
10 deka aszalt sárgabarack
A cukormázhoz:
12,5 deka porcukor
1 tojásfehérje
pár csepp citromlé
ha akarom, néhány aszalt sárgabarack a díszítéshez
A mézet kissé felmelegítjük., összekeverjük a sóval, olajjal, vízzel, majd hűlni hagyjuk. Belekeverjük a tojássárgáját, a fűszereket, citromhéjat, majd fokozatosan a lisztet, sütőport, végül a darált mandulát és az apróra vágott aszalt meggyet, s a pici darabokra vágott aszalt barackot. Alaposan összegyúrjuk, másfél órára hűtőszekrénybe tesszük. Fél centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd 180 fokon előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, citromlét, majd a kihűlt kekszet bevonjuk vele.
* készíthető fehér liszttel is
Teljesen olyan mint a mézeskalács, nagyon guszta és biztosan nagyon finom !
VálaszTörlésIgazán szépre sikeredett. Melinda is hasonló stílusban szokta formázni, mázazni. :)
VálaszTörlésnálatok is elfogy karácsonyig? ,,elkopik'' lassan?
VálaszTörlésAzonnal fogyasztható, vagy kell neki egy kis idő, hogy megpuhuljon? nekem olyan receptem van.
VálaszTörlésÉn eldugom, még magam elől is. :))
VálaszTörlésKedves Rózsa, egy-két nap alatt tékéletesen puha
VálaszTörlés