2012. március 4., vasárnap

Meggyes habos pite

Ay újvidéki TV Konyhácska című műsorában ma reggel a mesterszakács málnával készítette, de én fagyasztott meggyet vettem. A málnaidényben biztosan azzal a gyümölccsel is megpróbálom, de a boltban vett fagyasztott gyümölcsöknél soha nem tudom, mennyi levük lesz és félek, átáztatják a tésztát.  A meggy előnye, hogy alaposan kifacsarhatom. Tehát:
25 deka fagyasztott tészta
80 deka fagyasztott meggy (kiolvasztva, kifacsarva)
2 tojás
5 kanál cukor
2,5 kanál liszt
25 deka tejszínhab
vaníliaaroma vagy vaníliáscukor.
A két tojást símára keverem a cukorral, lassú tűzön elkezdem főzni, majd a lisztet is hozzákeverem. Hozzáadom a néhény csepp vagy egy kis zacskónyi vaníliát. Sűrűre főzöm, belerakom a kifacsart meggyet, jól elkeverem.
Egy pitesütő formát vagy tortaformán kilolajozok, kilisztezek, rárakom a kinyújtott leveles tésztát, természetesen úgy, hogy legyen pereme is. Picit megszúrkálom, hogy ne nőjjön nagyon meg. Ráteszem a meggyes masszát és 200 fokon megsütöm. Amikor már hideg, rásímítom a felvert tejszínhabot. Ha még langyos a meggyes massza, megolvadhat a tejszín, tehát várni kell, hogy meghűljön. Úgy finom, ha a  tejszín kétszer olyan magas rajta, mint a meggyes réteg.  Lehet néhány szem meggyel díszíteni a tetejét.

11 megjegyzés:

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...