Szerbiában és Horvátországban is híres sütemény a rosen torta. Ebben a tegnap este készültben a legnagyobb művészet az volt, hogy sikerült megvennem a csakis erre a célra gyártott kész lapokat -- hisz pillanatok alatt elkapkodják --, sőt, most már rózsaszín cukormáz bevonatot is lehet kapni a boltokban. Nekünk csak annyi dolgunk volt, hogy ledaráltuk a diót, megkenegettük a 9 lapot, felolvasztottuk a mázat és a 10. lapra ezt rákentük.
Ha valaki otthon készíti a tésztát.: 30 deka liszt, 15 deka porcukor, 1 csésze olaj, sütőpor, kis víz. Ezt tíz részre osztjuk és olyan vékony tésztalapot nyújtunk belőle, mint a levestészta. A tepsi hátulján sütőpapíron megsütjük a tíz lapot (inkább sápadtabbak, hókábbak maradjanak). Kb. 30x25 cm-es lapokról van szó -- mint egy A-4-es formátumú kéziratpapír. Íze: mint a cukrozott maceszé. De másik tésztareceptet is találtam: 2 tojás, 2 kanál cukor, 4 deci tej, 10 deka vaj, csipet sütőpor, és amennyi lisztet felvesz (kb. 65 deka + 5 deka a felület szórására nyújtáskor). Nagyon vékonyra nyújtani.
A krém: 2 deci tejben megfőzni 15 deka cukrot, 4 csomag vaníliáscukrot, majd hozzáadni 40-45 deka darált diót és 22 deka vajat (vagy margarint).
Máz: 20 deka porcukor, kis víz, málna vagy fölieper ízű aroma (valaha meggybefőtt levével is készítették, vagyis festették a háziasszonyok)
Amikor megfő a krém, nagyon nagy türelemjátékkal nagyon vékonyan megkenünk 9 lapot a krémmel, rátesszük a tizediket is. Valamilyen nehezékkel lepréseljük, úgy, hogy azért ne törjön össze. Amikor kész a máz, rákenjük gyors mozdulatokkal. Fél napig dermed. Csak forró vizes késsel lehet vágni.
Ha valaki otthon készíti a tésztát.: 30 deka liszt, 15 deka porcukor, 1 csésze olaj, sütőpor, kis víz. Ezt tíz részre osztjuk és olyan vékony tésztalapot nyújtunk belőle, mint a levestészta. A tepsi hátulján sütőpapíron megsütjük a tíz lapot (inkább sápadtabbak, hókábbak maradjanak). Kb. 30x25 cm-es lapokról van szó -- mint egy A-4-es formátumú kéziratpapír. Íze: mint a cukrozott maceszé. De másik tésztareceptet is találtam: 2 tojás, 2 kanál cukor, 4 deci tej, 10 deka vaj, csipet sütőpor, és amennyi lisztet felvesz (kb. 65 deka + 5 deka a felület szórására nyújtáskor). Nagyon vékonyra nyújtani.
A krém: 2 deci tejben megfőzni 15 deka cukrot, 4 csomag vaníliáscukrot, majd hozzáadni 40-45 deka darált diót és 22 deka vajat (vagy margarint).
Máz: 20 deka porcukor, kis víz, málna vagy fölieper ízű aroma (valaha meggybefőtt levével is készítették, vagyis festették a háziasszonyok)
Amikor megfő a krém, nagyon nagy türelemjátékkal nagyon vékonyan megkenünk 9 lapot a krémmel, rátesszük a tizediket is. Valamilyen nehezékkel lepréseljük, úgy, hogy azért ne törjön össze. Amikor kész a máz, rákenjük gyors mozdulatokkal. Fél napig dermed. Csak forró vizes késsel lehet vágni.
Prelepo!
VálaszTörléskod Vas sam tražila prvo recept za rosen tortu, jer kod Vas najviše vredi tražiti prava vojvođanska jela, a ovo ipak nije autentično vojvođansko. Vaš blog mi se jako dopada
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésBevallom, nem ismertem eddig, sütni a lapokat nem gondoltam, ha kapok készen ki fogom próbálni.
VálaszTörlésha Szaabdkán jársz: Maxi, Valdi (most Lurdi), 024, szerintem Rodic is
Törlésnem drága
Igazán érdekes, még sosem hallottam róla! Nagyon tetszik!
VálaszTörlésbátran ajánlom, csak a lapok kisütése időigényes
TörlésTényleg nagyon érdekes!!!
VálaszTörlésHa addig élek is, ezt megsütöm!
VálaszTörlésszurkolok neked. ha nem sikerül, postán küldök neked egy csomag rosen torta tésztát
Törlés