2012. március 12., hétfő

Rosen torta

Szerbiában és Horvátországban is híres sütemény a rosen torta. Ebben  a tegnap este készültben a legnagyobb művészet az volt, hogy sikerült megvennem a csakis erre a célra gyártott kész lapokat -- hisz pillanatok alatt elkapkodják --, sőt, most már rózsaszín cukormáz bevonatot is lehet kapni a boltokban. Nekünk csak annyi dolgunk volt, hogy ledaráltuk a diót, megkenegettük a 9 lapot, felolvasztottuk a mázat és  a 10. lapra ezt rákentük.
Ha valaki otthon készíti a tésztát.: 30 deka liszt, 15 deka porcukor, 1 csésze olaj, sütőpor, kis víz. Ezt tíz részre osztjuk és olyan vékony tésztalapot nyújtunk belőle, mint a levestészta. A tepsi hátulján sütőpapíron megsütjük a tíz lapot (inkább sápadtabbak, hókábbak maradjanak). Kb. 30x25 cm-es lapokról van szó -- mint egy A-4-es formátumú kéziratpapír. Íze: mint a cukrozott maceszé. De másik tésztareceptet is találtam: 2 tojás, 2 kanál cukor, 4 deci  tej, 10 deka vaj, csipet sütőpor, és amennyi lisztet felvesz (kb. 65 deka + 5 deka a felület szórására nyújtáskor). Nagyon vékonyra nyújtani.
A krém: 2 deci tejben megfőzni 15 deka cukrot, 4 csomag vaníliáscukrot, majd hozzáadni 40-45 deka darált diót és 22 deka vajat (vagy margarint).

Máz: 20 deka porcukor, kis víz, málna vagy fölieper ízű aroma (valaha meggybefőtt levével is  készítették, vagyis festették a háziasszonyok)
Amikor megfő a krém, nagyon nagy türelemjátékkal nagyon vékonyan megkenünk 9 lapot a krémmel, rátesszük a tizediket is. Valamilyen nehezékkel lepréseljük, úgy, hogy azért ne törjön össze. Amikor kész a máz, rákenjük gyors mozdulatokkal. Fél napig dermed. Csak forró vizes késsel lehet vágni.

10 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. kod Vas sam tražila prvo recept za rosen tortu, jer kod Vas najviše vredi tražiti prava vojvođanska jela, a ovo ipak nije autentično vojvođansko. Vaš blog mi se jako dopada

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  2. Bevallom, nem ismertem eddig, sütni a lapokat nem gondoltam, ha kapok készen ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha Szaabdkán jársz: Maxi, Valdi (most Lurdi), 024, szerintem Rodic is
      nem drága

      Törlés
  3. Igazán érdekes, még sosem hallottam róla! Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bátran ajánlom, csak a lapok kisütése időigényes

      Törlés
  4. Ha addig élek is, ezt megsütöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szurkolok neked. ha nem sikerül, postán küldök neked egy csomag rosen torta tésztát

      Törlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...