2011. május 22., vasárnap

Kókuszos pogácsa

Legalább 15 éve nem sütöttem már ilyen kókuszos pogácsát.Most azért kerestem elő a receptjét, hogy holnap az 50. születésnapomra valami tiszta ízzel lepjem meg a szerkesztőség tagjait. A recept -- amelyet édesanyám jegyzett le, gondolom, valamelyik újságból -- pofonegyszerű:
40 deka liszt
20 deka porcukor (én kristálycukrot használtam, semmi baja)
2 tojás
20 deka kókuszreszelék
1 vaníliáscukor
1 sütőpor
1 margarin (25 deka).
A margarint a cukorral összekeverem, hozzáadom a 2 tojást, a kókuszreszeléket, a vaníliáscukrot, s hozzákeverem a lisztet az elvegyített sütőporral. Alaposan összedolgozom. Ha nagyon ragadós, több lisztet teszek a nyújtófelületre, hogy ne ragadjon le amikor kis pogácsaszaggatóval -- amelynek 3-4 cm-es az átmérője --kiszaggatom. Én pálinkáspohárral szaggattam. 220 fokon sütöm. Vigyázzunk, ne legyen sötétbarna a teteje, nehogy keserű legyen.Természetesen vékonyan kiolajozott, kilisztezett tepsiben sütöttem.
Fél kávéskanálnyi baracklekvárral kettő-kettőt összeragasztottam. Meg lehet hempergetni porcukorban. Sokáig eláll. Rengeteg lesz belőle.

11 megjegyzés:

  1. Engedd meg, hogy sok boldog szülinapot kívánjak neked, Isten éltessen sokáig. A receptet pedig kipróbálom, mert szeretem az ilyen lekváros aprósütit. Nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
  2. köszönöm mindkettőt, és köszönöm a biztatást.
    tudod, az 50. születésnap -- nem érzem magam annyinak. nekünk 15-18 évesen egy 50 éves nő elképesztően idős volt

    VálaszTörlés
  3. Tudom, én negyven vagyok, de én sem érzem magam annyinak, és valószínű ötven évesen sem fogom anyinak érezni magam. És te se tedd!

    VálaszTörlés
  4. Ez az! Fiatalabban bizony nagyon soknak tűnt az a fél évszázad!Most meg meg sem kottyan, habár nekem egy picit odébb van még, de elgondolkodtat néha, hogy milyen nagyon közel van minden esemény, minden fény, minden derű, s mintha a szomorúság napjai kiszóródtak volna emlékeimből...
    Valójában nem a kókuszos pogácsa miatt jöttem, hanem azért, hogy nagyon szép Születésnapot kívánjak Neked! :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon köszönöm, aranyos vagy. ez a jó hozzáállás: mintha a szomorúság kiszóródna az emlékeinkből...

    VálaszTörlés
  6. Boldogságban eltöltött születésnapot kívánok és még nagyon sokat! :))
    Ha jól látom kajszilekvár van benne? Szeretem. :)

    VálaszTörlés
  7. kösz szépen

    kajszi -- a mélyhűtőbe rakom a barackot és amikor kell, kifőzöm

    VálaszTörlés
  8. Istenke éltessen nagyon sokáig! Nem a korral kell foglalkozni mindenki annyi amennyinek érzi magát.Én már egy kicsit elmúltam 50 /9 évvel/ néha itt-ott fáj ez jelzi a koromat,agyban viszont nem érzem annyira az idő múlását, szerencsére! A sütid nagyon guszta, linzerest szoktam készíteni,de kipróbálom majd mert nagyon szeretem a kókuszt.

    VálaszTörlés
  9. http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/05/dijat-kaptam.html
    Kukk be ide, meglepi!

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...