2011. május 7., szombat

Rotyog a halászlé

A végeredmény

Május végén 40. és 50. születésnapot fogunk ünnepelni, meg idén 15 éve, hogy párommal együtt vagyunk. E jubileumok megérdemlik, hogy nagyszabású kerti ünnepséget csapjunk majd, sok kedves baráttal. Most kisebb körben főpróbázunk: rotyog a halászlé a bográcsban. Két-három hét múlva nagyobb mennyiségben, ,,élesben '' főzünk majd.
1 kiló hal - jelen esetben csak pontyszeletek, fej és farok nélkülit vettem
2 nagy fej hagyma
erős- és édesnemes pirospaprika -- ízlés szerint (nálunk 1:2 arányban, az édesnemes javára)
só ízlés szerint
bors (nálunk csipetnyi).
Tudom, azt mondják, a farok és a fej adja meg a halászlé jó ízét, de most megpróbálkozunk ezzel, hogy csak haltestből főzzünk ízletes halászlevet.
A titka a tűz, víz...


Tibi barátunk és Zoli
A hagymát kevés olajon megpirítottuk, felöntöttük vízzel, majd hozzáadtuk a pirospaprikát, sót, borsot, s egy órányit forraltuk. Néha pótoltuk a vizet. A halat hozzáadtuk, még 25-30 percig főztük.
Finom lett, nem hiányzott a fej és a farok íze.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretjük a halászlét és általában én főzöm. Számtalan módja van, köztük az általad is írt gyorsabb változat, ami szintén nagyon ízletes. Én néha szoktam csak fejekből -mert összegyűlik és ne foglalja a helyet a fagyasztóban- hallét készíteni, aztán kerül bele belsőség, meg pár szelet. Tegnap ez utóbbi variációt főztem.
    Az igazi nagy halászlét azonban a többféle halból főzött "nagy alkotást" csak pár alkalommal főzöm évente. Karácsonyra mindenképp! Megírtam egyszer, ide másolom a linket, ha van időd kukkants bele.
    http://mjozsef.blogspot.com/2009/12/desedai-halle-szentestere.html

    VálaszTörlés
  2. ez valami fantasztikus -- egyszer megcsináljuk!!! sőt, az lenne az igazi, ha sikerülne az elkövetkező 2-3 hétben -- a buliig -- összevásárolni a különböző halakat.a ponty és a keszeg a biztos, a többire rá kell dolgozni -- de megérné!!! kösz

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szívesen! Igazán öröm, hogy tetszik. Jó étvágyat kívánok hozzá!

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...