2011. szeptember 15., csütörtök

Ajvár Zsaklina kolléganőmtől

Zsaklina kolléganőm a minap ajvárt főzött, arra kértem, tegye ,,közkinccsé'' az ajvárkészítés fortélyait.
A wikipédia az ajvárról a következőket írja: Az ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele. Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez. Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé. Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában. A paprikától függően lehet édes vagy csípős is. A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb. Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül.
Zsaklina a következőképp írta le az ajvárkészítés folyamatát:
Bevallom, internet nélkül nem is tudnék főzni. Vagyis ez nem teljesen fedi az igazságot, el tudnék készíteni néhány ételt, amit anyámtól lestem el és szeretek is, de így elég unalmas lenne az élet. Az interneten meg rengeteg receptet lehet találni, talán túl sokat is. A keresőkben a receptek a horoszkóp után a felkapottabbak. A megfelelő receptet a szöveghez írt hozzászólások olvasásával tudjuk kiválasztani, abból, hogy hány embernek tetszik, hányan készítették el és hogy vannak az eredménnyel megelégedve. Így történt ez ebben az esetben is. E mellett fontos tudni az étel eredetét. Ne keressünk magyar, dán vagy japán receptes oldalakon ajvárreceptet! Soha sem készítettem még ajvárt, de nagyon szeretem és csak igen ritkán futok rá a boltban olyan ajvárra, ami finom és nem csípős. Ezért döntöttem úgy, hogy idén megpróbálom magam elkészíteni. A receptet loptam az internetről, de a tapasztalataimat hozzátettem, talán valakinek segíthet, aki először kezd bele ebbe a munkába. 
Ajvár

Hozzávalók:
5kg piros húsos paprika, 2kg padlizsán, 1 fej foghagyma, 0.75l olaj,só, fém kupakos üvegek.

Elkészítése:

1.
A paprikákat megmossuk, leitatjuk róluk a vizet ( nagyon fontos!) és 220 C fokon mindkét oldalán kisütjük . Akkor kész mikor a héja megfeketedik és láthatóan elválik a paprika húsától.  


2. A kisült paprikát műanyag zacskóba tesszük és mikor langyosra hűlt megtisztítjuk a héjától, csumájától, magvaktól. (Sajnos nálam túl sok magocska maradt a paprika húsára ragadva, legközelebb lemosom.)


3. A padlizsánokat is megsütjük és megtisztítjuk a héjától.

4. A paprikát, padlizsánt foghagymát ledaráljuk.

5. Egy nagy lábasba beleöntjük a masszát és az olaj kétharmad részét. Sózzuk ízlés szerint.

6. Lassú tűzön főzzük, állandó kevergetés mellett 1,5 - 2 órán át. (Itt fontos lesz valaki segítsége, mert valóban folyamatos kevergetést igényel. Ha nem így történik akkor odaég az ajvár és a konyhát is újra kell meszelni.)

7. Főzés közben hozzáadni az olaj fennmaradt részét és szükség esetén sózni. (Én csak sóztam, nem öntöttem hozzá a fennmaradt olajat, mert úgy éreztem nincs szükség rá.)

8. Akkor kész az ajvár ha kompakt egésszé válik a massza, vagyis látható nyom marad kevergetés közben és megáll benne a fakanál.


9. Az üvegeket elmosni,
100 C fokon sterilizálni a sütőben fél órán át.

1
0. Úgy kell az ajvárt az üvegekbe tölteni, hogy ne maradjon benne levegő, ezt úgy tudjuk elérni, hogy kanálal kevergetjük az üvegben az ajvárt. 


11.
Az üvegeket visszatesszük húsz percre a 100 C fokos sütőbe, kupak nélkül. Húsz perc múlva kivesszük az üvegeket és a sütőt 150 C fokra állítjuk. 


12.
Felmelegítünk egy deci olajat és az ajvár tetejére csorgatjuk kanállal, ezzel kerüljük el, hogy később levegővel érintkezzen.

13.
Az üvegeket lezárjuk, és visszatesszük a meleg sütőbe, amit most már kikapcsolhatunk, az üvegeket benn hagyjuk reggelig.








 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem az ajvárt, volt egy receptem, ami szerint befőztem, de valahol elkallódott, pedig finom volt. Az is internetről származott, de csak egy sajtpapírra írtam ki, és nem jegyeztem fel tartósabb helyre :)

    VálaszTörlés
  2. Mi is szeretjük az ajvárt, nincs párja, de már a könnyebben elkészíthető módot választottam.

    VálaszTörlés
  3. Nem éppen ere gondoltam, a pindzsúr egy könnyített változatát készítem, nemrég a blogomban foglalkoztam vele, sokan azt is ajvárnak nevezik.

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...