2011. szeptember 4., vasárnap

Találtam

Rengeteg gasztroblog van, s mindig az volt az érzésem, az egyszerű alapanyagokból gyorsan valamit ,,összeütők'' receptjei nem igazán népszerűek. A minap a neten bukkantam rá az alábbi bejegyzésre. Igaz, a kilenc és félből ez utóbbi vagyok, de ott a blog a listán.Tudom, ez valaki szubjektív listája, de nagyon hízelgő rám nézve. Ezért kérlek benneteket, ne vegyétek dicsekvésnek!

 

A DIVAT-TREND.INFO-n találtam:

Legjobb receptek: hazai ízlettek


A Costes után végre megszületett Magyarország második Michelin-csillagos étterme, az Onyx is. Végre-valahára fellélegezhetünk, a mai modern magyar konyhának külföldön is kezd respektje lenni? Vagy egyelőre korai volna elbízni magunk? Ha a hazai gasztrobloggerek, online receptnaplóírók munkásságára vetünk egy pillantást, talán mi is úgy értékeljük a helyzetet, minden a legjobb úton halad afelé, hogy a külföldi turisták ne csak a gulyással azonosítsák hazánkat. Ha valakik, ők igazán tesznek azért, hogy a modern háziasszonyok zöme megismerkedjen a legjobb, legaktuálisabb receptekkel. Napról-napra, hétről-hétre friss újdonságokkal kényeztetik olvasóikat, legyen az egy Good Food recept áttétele, egy leporolt magyar klasszikus, vagy egy már a képernyőn keresztül is nyálcsordítóan gusztusos csúcsdesszert elkészítésének fényképes leírása.
Aki hozzánk hasonlóan veszi magának a fáradtságot és beleolvas a gasztro.blog.hu vagy a miner.hu gasztroblog gyűjtő portálok jeleseinek munkásságába, bizonyára elbizonytalanodik, amikor a 2010-es esztendő legjobb receptjei cím várományosait igyekszik kijelölni. A bőség zavara és egyéni gusztusunk vezetett akkor, amikor felállítottak a top 9 és felek rangsorát.
A listavezetőnek választott házi marcipán sokoldalúsága és egyszerű előállíthatósága végett érdemelte ki a dobogós helyezést. Az őrölt mandulából és porcukorból álló alapmassza ugyanis számtalan lehetőséget rejt magában. Ízesíthetjük alkohollal, aromákkal, kakaóval, bevonhatjuk csokival és finom desszertként elmajszolhatjuk magában, de dekorálhatunk vele tortát, belesüthetjük gyümölcskenyérre, akár a karácsonyi stollenbe is, de még a húsvéti kalácsnak is új ízt, új fazont ad.
Második helyre került a macaron, ez az ízig-vérig kifinomult, falatnyi francia klasszikus, mely a honi habcsókkal és egy picit a marcipánnal is rokonságot mutat. A legtöbbször ganache krémmel töltött fordított csészealjacskák ugyanis pihentetett tojásfehérjéből és őrölt mandulából állnak, no meg cukorból természetesen. Aki egyszer ráharap az ízére, az többé nem tud megálljt parancsolni a könnyed kalóriabomba csábításának. Lásd pl.: renidani.blogspot.com/2010/12/k%C3%A1v%C3%A9s-macaron-kardamomos-tejcsokol%C3%A1d%C3%A9.html.
Harmadikként a pavlova torta végzett, legalábbis desszertkategóriában mindenképp, a balettáncosnő nevét viselő tejszínhabos, gyümölcsös költemény, voltaképp szintén egy könnyednek látszó habcsóktorta minden földi jóval megpakolva, feltunningolva. Lásd pl.: szellemafazekban.blogspot.com/2011/04/kakaos-pavlova-torta.html.
Megosztott negyediknek két krémet, öntetet választottunk a sűrített tejből készülő dulche de lechét, vagyis karamellkrémet, és az angolok kedvencét, a kalácsokra is gyakorta kent lemon curd-öt, citrom krémet. Elkészítésük nem igényel túl sok macerát, ha betartjuk a gasztrobloggerek vonatkozó utasításait, az eredményben biztos nem fogunk csalódni. Lásd pl.: lillafoz.blogspot.com/2011/04/dulce-de-leche-karamell-krem.html.
Ötödik helyre ismét egy franciás finomság, péksütemény receptje került, még pedig a Limara nevű gasztroblogeggerina billentyűzete alól kikerült expressz croissant-é, mely aztán végigsöpört a hazai gasztroblogoszférán, nem hiába. Azt nem állítjuk, hogy ezzel a recepttel nincs munka, dagasztás, kelesztés, vajazás, hajtogatás, satöbbi… Na, de házi croissantba harapni, minden fáradtságot megér!
A hatodik hely büszke várományosának a DNK-t kiáltottuk ki, a dagasztás nélküli kenyér receptje ugyan nem 2010-ben hódította meg a virtuális szakácsközönséget, de a múlt esztendőben tagadhatatlanul reneszánszát élte ez az újkeletű klasszikus. Készült fehér és teljes kiőrlésű lisztből, időnként a kenyér mellett az olasz ciabatta formáját is magára öltve. Bár dagasztani tényleg nem kell ezt a házi készítésű kenyércsodát, türelmesek továbbra is előnyben! A dagasztás nyűge helyett kárpótlásként ugyanis bőven kell időt hagyni a tésztának, hadd pihenjen sütés előtt. Közben persze nyugodtan elfoglalhatjuk magunkat valami mással, úgyhogy akinek nem expressz sürgős a dolog, nyugodtan belevághatja a fejszéjét, a bicskáját, a fakanalát a DNK-ba.
Ha már kenyérnél tartunk, legyen a következő a házi pizza receptje. Gyors, olcsó, finom és hamarabb kész van, minthogy a házhozszállító cégek címünkre hoznák a kiválasztott kerekded olasz remeket. Ráadásul az extra feltétekért sem kell külön fizetni, sőt a borravalót is megspórolhatjuk. Lehet vékony tésztás, de készülhet szupervastag amerikai luxuskivitelben is, készíthetjük akár olvadós sajttal a szélébe rejtve. A gasztrobloggerek közül ki Stahl Juditra esküszik, kinek Jamie Oliver a példaképe, ha pizzáról van szó, megint mások saját jól bevált pizza recepttel büszkélkedhetnek, melyet egy igazi békebeli pizzázó tulajdonosából sikerült kirimánkodniuk. Egyszóval a széles választékban mindenki meglelheti kedvencét, akár az egyszerűségében tökéletes Margharitára, vagy Quattro Formaggira esküszik, akár a minden földi jóval megpakolt, eklektikus változatok szerelmese. Lásd pl.: zsuzsiafazekban.blogspot.com/2011/03/pizza-stahl-judittol.html.
A nyolcadik helyre ismét egy desszert került, bár a 2011-es gasztro előrejelzések szerint divatja épp leáldozóban van, 2010-ben számtalan blogger és bloggerina tűzte billentyűzetére a muffint. Az amerikai klasszikus gyors és még kifinomult édességé is avanzsálhat, ha jó szakácsnő, cukrásznő keze alá kerül. Kaphat designos hab-, cukorsipkát is, persze ezesetben már nem is annyira muffinról, sokkal inkább cupcakeről beszélünk. A kifinomultságra visszatérve, alátámasztandó itt van például Ottis gesztenyekrémes mézeskalács ízű költeménye, lásd: ottisfoz.blogspot.com/2010/12/gesztenyekremes-mezeskalacs-izu-muffin.html. Vagy egy ínycsiklandó mákos marcipános muffin: tucsokbogar.blogspot.com/2011/03/makos-marcipanos-muffin.html.
És mert édes szájúak vagyunk, a ráadás legyen ismét csak egy nyalánkság receptje, mégpedig a házi krémesé. Készülhet francia változatban is, tejszínhabbal és karamelltetővel megspékelve, előre csomagolt leveles tésztából és házilag készített tésztából, pudingos krémmel vagy házilag főzött tojássárgás töltelékkel, de kekszalapzatú modern és gyors verzióját is feltalálták már, melynek finom, roppanós csokimáz koronázza tetejét. Krémesfunok irány a net és a gasztroblogok! Lásd pl.: sutisnene.blogspot.com/2008/02/francia-krmes-hzilag.html, vagy: vajdasaginoiezmegaz.blogspot.com/2011/03/hamis-kremes.html.
(divat-trend.info)

4 megjegyzés:

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...