2011. szeptember 4., vasárnap

Lekváros piskótatekercs

Múlt vasárnap Zsuzsa barátnőmékhez készültünk a hétvégi házukba. Indulás előtt egy órával jutott eszembe, a gyerekeknek kellene valamilyen édességet illene vinni. A leggyorsabb, leggeyszerűbb a lekváros piskótatekercs volt. Mindenki ismeri a receptjét, inkább csak emlékeztetőnek rakom fel a blogra, hisz ha nekem már legalább 10 éve nem jutott eszembe ezt a gyors, olcsó süteményt sütni, más is elfeledkezett róla, pedig néhány évtizede anyukáink -- akik egész héten dolgoztak, szabad szombat sem volt mindig -- vasárnap ilyen egyszerű, gyors  édességet tettek a család elé.
A piskóta hozzávalói:
4 tojás sárgája
4 kanál cukor
4 kanál liszt
és 4 tojás kemény habbá vert fehérje. Téglalap alakú tepsiben megsütni.
Amikor megsült, sütőpapírostól kiemeltem a tepsiből és egy tiszta konyharuhát dobtam rá, majd gyorsan feltekertem sütőpapírostól, konyharuhástól (lehet, hogy elég lett volna csak a sütőpapírral feltekerni, de nekem így biztonságosabbnak tünt). Ha nem tekerem fel elég gyorsan, hanem már csak  kihűlt állapotában, akkor törik hasad a tészta. Amikor  a piskóta  kihűlt, kitekertem a ruhából, levettem róla a sütőpapírt és megkentem baracklekvárral majd ismét feltekertem. Két-három órát érdemes állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.


4 megjegyzés:

  1. Egyszerűen finom. Nagyon szeretem. :)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett ! Nagyon szeretjük, különösen mikor a lányaim kicsik voltak képesek voltak egy délután megenni a piskótatekercset. Addig -addig jártak felváltva szedegették hogy 1-2 óra alatt elfogyott!

    VálaszTörlés
  3. Egyik kedvencem. Haj de sokat sütötte nagyanyám gyerekkoromban. Ő is konyharuhával tekerte, akkor még sütőpapír tán nem is volt.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon népszerű volt nálunk is.

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...