2011. november 23., szerda

Görög diós-mazsolás kalács

Legalább 20 éve kokettálok ezzel a recepttel, de mivel mindig elmarad, hogy végre őzgerinc-formát vegyek, mindig halogattam a megsütését. Most eldöntöttem, jó lesz ez tortaformában is.
10 deka vaj vagy margarin
14 deka cukor
4 tojássárga
14 deka darált dió
2 rúd csoki lereszelve
6 deka mazsola
6 deka liszt
késhegynyi sütőpor
4 tojásfehérje.
A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a cukrot, majd a tojássárgát. A diót, a reszelt csokit, a mazsolát is beletesszük. A liszthez adjuk a sütőport, majd a masszához felváltva, állandóan kevergetve adjuk hozzá a lisztet és a felvert tojásfehérjét.  Őzgerincformát -- esetemben tortaformát -- ki kell kenni vékonyan olajjal, vékonyan liszttel meghintjük és 175 fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Amikor kihűlt, csokimázzal megkenjük: 10 deka csokit 2 kanál tejjel gőz fölött megpuhítunk, kevés vajat keverünk bele és a kalácsra öntjük.

Forrás: a Balkáni ételek című könyv, amely már vagy húsz éve nem kapható, pedig 1987-ben 8000-as példányszámban igazi nagy siker volt.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Biztosan finom, az hogy miben sütöd teljesen mindegy lényeg az íze!

    VálaszTörlés
  2. Most, hogy olvasom,eszembe jutott, nekem sincs őzgerinc formám, nem is olyan drága, de valahogy mindig kimaradt, én is hasonlóan hozzád, más megoldáshoz folyamodtam.
    A recept vonzónak tűnik.

    VálaszTörlés
  3. Hogy ez milyen jól néz ki! És már megint este van! :-)

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...