2011. november 12., szombat

Krémes mákos torta

A tésztareceptet a horvát www.coolinarika.com blogon találtam. Az alaprecept: 9 tojásfehérjét 20 deka cukorral, 3 púpos kanál liszttel, 20 deka darált mákkal, sütőporral, vaníliáscukrral, kevés reszelt citromhéjjal felverek.A blogszerző 3 egyenlő részre osztotta a hozzávalókat, s a sütőpapírral kibélelt tortaformában 3 lapot sütött belőle. Szerintem egy laphoz így 3 tojásfehérje, 1 kanál liszt, 6,5 deka cukor, 6,5 deka mák, egyharmad zacskó sütőpor stb. kell., s amíg az első adag tészta sül, a másodikhoz felverni a hozzávalókat, majd amíg ez sül, a harmadikhoz.
Az alsó lap a krémmel

Én viszont először csak fél adagot akartam sütni, ezért elkomplikáltam: a 4 tojásfehérjét 10 deka cukorral, másfél kanál liszttel, 10 deka mákkal, fél vaníliáscukorral és fél sütőporral megsütöttem. 160-170 fokon, tűpróbáig. Majd kevésnek találtam ezt a mennyiséget, s sütöttem még egy adag tésztát, de most inkább 2 egész tojást összekevertem 3 kanál cukorral, 2 kanál liszttel, 2 kanál darált mákkal, fél sütőporral, kevés citromhéjjal. Ezt is megsütöttem 170-180 fokon. Meglepő, de igaz: ez sem rosszabb ízű, mint az előző, több macerával készült tészta. Pláne, ha a tojásfehérjét külön verem fel, mintha piskótát készítenék. DE persze,  nem véletlen, hogy az alapreceptben csak tojásfehérjével készül a tészta, ennek lényege, hogy a tojássárga megmarad a finom krémhez. Úgyhogy az alapreceptet ajánlom (lásd fenn).
A krémhez én 4 tojássárgát 7,5 deka cukorral, 2,5 kanál liszttel, negyed liter tejjel, vaníliáscukorral megfőztem, majd a tűzről levéve 7,5 deka margarint símára kevertem  benne.
Persze, ha a 9 tojásfehérjés tésztát sütöm, akkor a krém is dupla mennyiségekkel készül -- 9 tojássárga, 15 deka cukor, 5 kanál liszt, fél liter tej, 1 vaníliáscukor és a végén 15 deka margarint keverek bele... -- de kell is annyi, mert akkor 3 lap van belőle, s kell a jó sok finom krém.
A kész süti



Nekem az elkomplikálás miatt csak 2 lap lett. Az alsó tortalapot megkentem  a krémmel, réteszem a felsőt, majd csokimázzal befedem (10 deka csoki, 5 deka margarin). Illetve: nem volt itthon főzőcsoki, ezért 4 kanál cukrot, 2 kanál kakaót, csöppnyi vízzel felfőztem, a tűzről levéve 5 deka margarint kevertem bele.Legközelebb én is három lapos tortát sütök.
Félkész állapotban a csokimáz

5 megjegyzés:

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...