2011. november 21., hétfő

Krumplis pogácsa

Mindenki tud krumplis pogácsát  sütni, sőt, szebbet-jobbat, mint én. Inkább csak feljegyzem, ma ez lesz ebédre: 25 deka főtt burgonya, 1 élesztő, 1 kávéskanál só, csipetnyi bors, 1 tojás, 1 deci langyos tej (az élesztő felfuttatásához), 10 deka margarin, 1 tojás, kb. 40-45 deka liszt, hogy rugalmas tésztát kapjak. Amikor fél, háromnegyed óra múlva  megkelt, kb. 2cm vastagra kinyújtom, kiszaggatom és zsírpapírra a tepsibe rakom -- vagy kiolajozott, vékonyan kilisztezett tepsibe --, bevagdosom a pogácsák tetejét -- én is így tettem, be benőttek a vágások, megkenem egy tojássárgával, szezámmaggal vagy köménymaggal megszórom. 220-250 fokos, előmelegített sütőben megsütöm.

11 megjegyzés:

  1. Mi szeretjük és én is így készítem.

    VálaszTörlés
  2. Szombatra várom húgomat, ezzel lepem meg őt!

    VálaszTörlés
  3. Jóféle csülkös bablevessel -persze szigorúan tarkababból- valami fenséges! Amúgy is szeretem, de nekem "összenőtt a kettő a gyerekkorom miatt.
    Persze, akkortájt nem mindig jutott csülökre, néha csak füstölt bőrkére, körömre. Mindegy volt, csak a füstölék íze benne legyen abban a levesben. Meg a csipetke. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta ez a pogácsa ! Nagyon szeretjük mi is a kisebbik lányom kedvence!

    VálaszTörlés
  5. Jelentem, kisült, a fele rögtön el is fogyott, pedig vacsoráztunk, későre is jár... de olyan ellenállhatatlan! A tetejére került szezámmag, meg lett párom kívánságára sajtos, meg rászórtam kevés sótlan napraforgómagot. Kockára vágtam, de így is tetszetős :) no meg kevésbé macerás. Mélyebben vághattam be, mert megmaradtak a rácsozások. Köszönöm, máskor is elkészítem! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagy sikert aratott! Egyedül a csipetnyi só volt kevés:) De azon lehetett segíteni!

    VálaszTörlés
  7. én ahogy irtam is, egy kávéskanálnyit tettem bele, úgy látszik, kicsit sósabban esztek.

    VálaszTörlés
  8. :) dehogyis! a "csipetnyi"-re emlékeztem, az a borsra vonatkozott:)))és ezért volt kevés! Legközelebb azzal a kávéskanállal mérem majd! Nem Te vagy ebben hibás, csakis én!

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...