Már meséltem arról, hogy ifjú kollégáimnak és kolléganőimnek hogyan csillan fel a szemük, amikor Erika kolléganőnk valamilyen pogácsával, túrótortával vagy épp mákoskaláccsal lepi meg az éhes társaságot.
Íme Erika szaftos mákospitéjének a receptje:
Tészta: 0,50 kiló liszt
15 deka zsír
20 deka cukor
1 tojás
2 deci tejföl
csipet só
1 sütőpor
Töltelék:
40 deka darált mák
6 darab nagy alma reszelve
6 deci tej
8 kanál búzadara (gríz)
3 evőkanál barack- vagy szilvalekvár
20 deka porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrom. Én pihentettem hűvös helyen egy kicsit. Két részre osztom a tésztát, egyiket kinyújtom és belesímítom a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Rárakom a tölteléket.
Én ezt úgy készítettem, hogy a 6 deci tejben megfőztem a 8 kanál búzadarát, amikor langyos lett, akkor hozáöntöttem a darált mákot, a porcukrot, a kifacsart almát, a lekvárt. Alaposan összekevertem.
Rásímítom a tölteléket az alsó tésztára, majd lefedem a tészta másik felével. Ezt megszúrkálom, megkenem tojássárgával és előmelegített 170-180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.
Akkor lehet szépen vágni, amikor már kihűlt, csak épp nagyon nehéz kivárni, hogy meghűljön.
Erika a tölteléket másképp csinálja: a tejben csak 5 kanál búzadarát főz meg. Három kanálnyit szárazon dob bele a töltetékbe, mivel ő nem facsarja ki a reszelt almát, hanem a 3 kanál száraz búzadara sülés közben felszívja a felesleges almalevet.
Én nem mertem így csinálni, mert nagyon leves almát vettem első alkalommal, úgyhogy amikor kifacsartam, majd 3 deci leve lett a 6 darab, tehát kb. 1 kiló almának.
Kiadós és finom.
Íme Erika szaftos mákospitéjének a receptje:
Tészta: 0,50 kiló liszt
15 deka zsír
20 deka cukor
1 tojás
2 deci tejföl
csipet só
1 sütőpor
Töltelék:
40 deka darált mák
6 darab nagy alma reszelve
6 deci tej
8 kanál búzadara (gríz)
3 evőkanál barack- vagy szilvalekvár
20 deka porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrom. Én pihentettem hűvös helyen egy kicsit. Két részre osztom a tésztát, egyiket kinyújtom és belesímítom a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Rárakom a tölteléket.
Én ezt úgy készítettem, hogy a 6 deci tejben megfőztem a 8 kanál búzadarát, amikor langyos lett, akkor hozáöntöttem a darált mákot, a porcukrot, a kifacsart almát, a lekvárt. Alaposan összekevertem.
Rásímítom a tölteléket az alsó tésztára, majd lefedem a tészta másik felével. Ezt megszúrkálom, megkenem tojássárgával és előmelegített 170-180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.
Akkor lehet szépen vágni, amikor már kihűlt, csak épp nagyon nehéz kivárni, hogy meghűljön.
Erika a tölteléket másképp csinálja: a tejben csak 5 kanál búzadarát főz meg. Három kanálnyit szárazon dob bele a töltetékbe, mivel ő nem facsarja ki a reszelt almát, hanem a 3 kanál száraz búzadara sülés közben felszívja a felesleges almalevet.
Én nem mertem így csinálni, mert nagyon leves almát vettem első alkalommal, úgyhogy amikor kifacsartam, majd 3 deci leve lett a 6 darab, tehát kb. 1 kiló almának.
Kiadós és finom.
Ez nagyon finom lehet!
VálaszTörlésÚgy gondolom, a liszt mennyisége fél kg, egy kis elírás történt.
javitva, kösz, a kapkodás
TörlésKellemes hétvégét! :)
VálaszTörlésnektek is!!!
TörlésJól hangzik, ilyen módon még nem készítettem.
VálaszTörlésA Magyar Szó Fakanál rovatában jelent meg néhány hete, ERika tollából, próbáld ki bátran!!!
TörlésNagyon finom lehet , guszta! Így szeretem jó vastag mákkal különösen hogy még alma is van benne nagyon finom lehet!
VálaszTörlésbátran ajánlom, megkóstoltam, az epém sem tiltakozott, pedig ,,epés'' vagyok!
TörlésSta reci za ovu mak lepotu...>)
VálaszTörléshvala
TörlésHinnye, de megéheztem már megint, de most legalább nem éjszaka olvaslak! :-)
VálaszTörlésnem állitom, hogy kalóriaszegény, de bátran ajánlom
TörlésÉn viszem a receptet! :)
VálaszTörlés