2012. március 24., szombat

Citromos magyar pite


A Magyar pite receptjét igen sokáig keresgéltem az interneten. Rémlett valami, hogy nemrégiben megkínáltak ezzel a süteménnyel és csokis valamint citromos krém váltogatta egymást a tésztalapok között. Csak egyetlen ilyet ,,egy réteg csokikrém, egy réteg citromkrém'' stílusút találtam,  s meg sem lepődtem, hogy a Lakoma gasztrooldalon (http://lakoma.gportal.hu) a szabadkai Juhász Ilonka által beküldött receptként  bukkantam rá. Úgy látszik, szabadkai vagy észak-vajdasági sajátosság a citromos krém a magyar pitébe (ha tévedek, ne kövezzenek meg).

Tésztának nálam a 10 hajszálvékony, készen vett rosen torta lap szolgált, gyönyörűen meg van sütve, olyan az íze, mint az édes macesz (pászka).

Ha valaki otthon készíti  a tésztát, Vera (http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com) receptjét merném ajánlani, mert nekem egyszerűnek tűnik:

60 deka liszt, 1 sütőpor, 20 deka vaj, 2 tojás, 20 deka cukor és 6 kanál tejföl. A liszttel elkeverni a sütőport, elmorzsolni a vajat, majd hozzáadni a többi hozzávalót. Kisebb tepsi hátulján kisütni  a 6- 8- 10 lapot 180 fokon. Amennyi sikerül. Szerintem a 6 a legreálisabb, s 6 lappal is nagyon finom.

Úgy illik, hogy leírjam a tészta receptjét  a fent említett Lakoma oldalról is, azt, hogy Ilonka hogyan készíti:

Tészta hozzávalói:

1,05 kg liszt
2 csomag sütőpor
30 dkg porcukor
1,5 kávéskanál szódabikarbóna
15 dkg zsír
4 evőkanál méz
3 evőkanál tejföl
2-2,5 dl tej
2 db egész tojás

A lisztet, sütőport, porcukrot, szódabikarbónát szárazon elkeverjük, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, tojást és a tejet (előbb 2 dl, majd ha szükséges a többit is, a liszt minőségétől függ), és a mézet. A tészta állaga finom selymes tapintású kell, hogy legyen. Az összedolgozott masszát hat egyenlő részre osztjuk és a tepsi hátlapján, nyújtjuk el, melyet vékonyan leolajoztunk és halványan megszórtunk liszttel.
A tepsi nagysága 32x40cm. Előmelegített sütőben (200-fok) 3-5 percig sütjük. A kisült lap alá nyúlunk hosszúpengéjű késsel és fellazítjuk a tésztát a tepsiről, majd előkészített papírra csúsztatjuk, rá egy másik papírt és lenyomtatjuk (mindet egymás tetejére rakva, papírokkal közötte), a nyomtatás szükséges, hogy a lapok ne görbüljenek, ne púposodjanak fel a közepén, mivel nagy a felület.



Krém, Juhász Ilona receptje szerint:

Csokis krém:

9 dl tej, 36 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 7,5 evőkanál liszt, 3 evőkanál étkezési keményítő, 15 dkg csokoládé, 30 dkg margarin.

Citromos krém:
6 dl tej, 24 dkg cukor, 4,5 evőkanál liszt, 1,5 evőkanál étkezési keményítő, 1 db citrom leve és reszelt héja, 20 dkg margarin.

Csokimáz:
10 dkg csoki
5 dkg margarin

Csokis krém: A lisztet és az étkezési keményítőt elkeverjük kevés tejjel (mint a pudingnál). A többi tejet, cukrot, vaníliás cukrot felforraljuk, beletesszük a csokit, majd belekeverjük az elkevert lisztes masszát, készre főzzük. Amikor kihűlt belekeverjük a margarint.
A citromos krémnél is ez az eljárás, csak a citrom levét és reszelt héját legutoljára mixeljük bele a krémbe.
Az összeállításnál kezdjük a csokis krémmel, majd citromos, csokis, citromos, csokis és ráemeljük, vagy csúsztassuk a legfelső lapot.
Lenyomatjuk, hogy szép sima legyen a felülete, majd csokimázzal vonjuk be.


(Mivel a készen vett rosen torta lapoknak köszönhetően én csak a krémeket csináltam: nekem a krémek főzése, kenegetése 45 percet vett igénybe, gondolom a lapokat is 45-50 percig gyúrja, nyújtja, sütögeti az ember lánya).

10 megjegyzés:

  1. Hú ez nagyon finom lehet,de nagyon macerás!A lapok miatt is!:):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, bár ahogy látom, általában a Magyar pitéhez 4 lapot csinálnak csak

      Törlés
  2. Engem nem riasztanak a lapok :), még 30 évesen is ugyanígy tartottam tőle, de most már 20 éve pikk-pakk kisütögetem, már nem tartom olyan macerásnak. Amíg sül egy lap, azalatt készítem a következőt, tényleg gyorsan lehet haladni. Finom a krém! Tetszik a süti!

    VálaszTörlés
  3. nahát, micsoda "pite járás" van itt nálad! Már a meggyes is tetszett, de a mákos, most meg ez .... fantasztikus! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a természetjárás szebb, mint a pite járás, de ennek a magyar pitének nem tudtam ellenállni.

      Törlés
  4. Anyámnak volt a kedvence, sokszor készítette, épp meg fogom keresni a receptjei közt, én nem szívesen sütöm a lapokat, de ezek a legfinomabb kalácsok.

    VálaszTörlés
  5. Kérlek nézz be hozzám, van egy meghívás a számodra.

    VálaszTörlés
  6. Juhász Ilonkának sok receptjével találkoztam már én is az interneten.
    Nagyon finom lehet ez a süti is!

    VálaszTörlés
  7. Remekül néz ki, s nagyon finomnak tűnik, de ehhez jó sok belső elhatározás is szükségeltetik... Majd egyszer kipróbálom!

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...