2012. április 16., hétfő

Proust kedvenc sütije, de nem madeleine formában

 Madeleine ez is, csak (pravoszláv) húsvétvasárnap Szabadkán nem sikerült madeleine-sütőformát vásárolni. Majd a napokban, addig is muffinformában készült el Zolinak Proust kedvenc süteménye. Vasárnap délelőtt amikor már másodszor emlegette a madeleine-t, eldöntöttem, megsütjük. Rudolph, a holland szakács és cukrász receptje alapján, mézzel:
10 deka vaj felolvasztva, amikor kicsit elhűlt, beletettem 2 deka mézet, a vaníliát, a 8 deka cukrot, a 2 tojást, a 8 deka lisztet és a fél csomag sütőport, a 2 deka étkezési keményítőt. (Rudolphnál a 8 deka cukorból 2,5 deka nyírfacukor, nálam nem, mert az komplikáltabbá teszi). Fakanállal jól összekeverni. Húsz perc hideg helyen való pihentetés, addig kikenni vajjal a sütőformát, majd meglisztezni, mert egyébként beleragad a mézes massza. 170 fokon 8-10 perc alatt kész.
Meg lehet porcukorral szórni, ha valaki édesebben szereti, de nem muszáj. A méztől lett ilyen barna, aki világosabban szereti, az a 8 deka cukor és 2 deka méz helyett tehet bele 10 deka cukrot és egyszerűbb is.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes, nem ismertem eddig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Proust úgy irta le, hogy 6 deka vaj, 6 deka liszt, 6 deka cukor, 2 tojás. Persze, ehhez a vaníliáscukor és a sütőpor kell. Úgy szép világos marad. Ez továbbfejlesztett változat.

      Törlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...