2011. szeptember 18., vasárnap

Sertésfilé aszalt fügével töltve

Csabáék a horvát tengerpartról nagyon klassz cukrozatlan aszalt fügét hoztak. Nyilvánvaló volt, hogy vasárnap töltött sertésfilé lesz ebédre.
A filét hosszában a közepén egy éles, hegyes késsel felszúrom, mintha alagutat fúrnék bele. A maréknyi fügét megmosom, vegetával vagy más ételízesítővel megszórom, s ezzel  az ízesített fügével töltöm meg  a filé közepén levő ,,alagutat". Így a hús belseje is enyhén sós lesz. Kívül megsózom, borsozom a húst, egy tűzálló tálba rakom, meglocsolom két kanál olajjal, 3-4 kanál vizet locsolok alá és megsütöm, ha kell, pótolom a vizet. Én a sütés végén egy leheletnyi vegetát is szórtam rá, csak az íz kedvéért, de akkor már csak néhány percig sütöttem tovább.
Ha cukorban pácolt fügénk van csak, akkor is leáztatható róla a porcukor.
Zoli szúrta fel a húst, s töltötte meg. Olyan ügyes volt, hogy két füge is jutott egymás mellé.

11 megjegyzés:

  1. Jól néz ki, és nagyon jó a receptötlet is. :)))

    VálaszTörlés
  2. Nyers füvével nem hiszem, hogy jó

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól "hangzik". Ki kellene próbálni ezt is. Hosszú életre kell berendezkedni -ha mind ki akarom próbálni- a sok remek receptötlet miatt. :)

    VálaszTörlés
  4. köszi. tőled kaptam az ötletet, hogy mivel esik az eső, a napokban megpróbálok a kelebiai erdőben erdei gombát szedni -- már tíz éve nem szedtünk, pedig valaha hétvégenként oda kirándultunk, még őzlábgombát is találtunk

    VálaszTörlés
  5. próbáld meg, a családodnak is biztos ízlene

    VálaszTörlés
  6. Hogy én milyen éhes lettem!

    Kérdezni jöttem:

    Kishegyesen nevezhetnek-e így egy kalácsot: tökös gibenyica?!

    Csak érdekel egy vita miatt!

    Köszi!

    VálaszTörlés
  7. ez a tökös pite, nagyanyám télen gyakran sütötte

    VálaszTörlés
  8. Nos, jómagam is vajdasági lévén, megszoktam, hogy nem tudunk mit kezdeni a nemes alapanyagokkal...pl. ilyen vagy ehhez hasonló módon "fojtjuk" meg a kedves családtagokat, rokonokat kevésbé szeretett ismerőseinket...Szeretett családomban a sertés szűz gyakran végezte kolbászba töltve vagy a kolbász végezte a sertés szűzbe..ezzel ki is fújt a kedves nagynéném, aki szakács volt..., kreativitása...Az utóbbi esetben, jó kis sült krumplival megspékelve, mindenki boldog volt, hogy nem fulladt bele a vasárnapi ebédjébe....Nagyjából 20 éve kivetett a sors a kegyetlen nyugati világba, ahol aztán rádöbbentem, hogy egy sertés filé vagy ehhez hasonló csodálatos dolog nem kötelezően okoz fulladásos halált ha pár apróságot figyelembe veszünk az elkészítésénél: 1.ez egy száraz hús...azaz, ha sokáig sütjük, a fűrészpor kispályás mellette...2.ha már mégis ezt tesszük vele, akkor a tölteléke, körete adjon megfelelő "kenést"...pl. ne töltsük már szárított fügével...de ha mégis, akkor tegyünk már bele egy kis kolozsvári szalonnát vagy kecskesajtot vagy mozzarellát...esetleg csavarjuk a szalonnával körbe...ha meg a hagyományos kolbászost készítjük, akkor nagyon jó kenést ad neki egy kis libazsírban sült hagymás tört krumpli, mondjuk tejfölös uborka salátával...3. a filé gyorsan sül...ezért kiváló nyársra vagy grillre...3 perc és vaj puha, omlós lesz...persze a köret itt is legyen a megfelelő...grillezett zöldség, ajvár, serpenyős krumpli ( héjjába megfőzöm, vajon-olajon-zsíron piritom, ízesítem fűszerrel, kinek mi a kedvence..pl. libazsír szereti a pirospaprikát-fokhagymát...esetleg tejszínes-kakukkfüves gombaszószt adok hozzá rizzsel...Nos, száz szónak 49 a fele...a recept kreatív, ötletes és van benne fantázia...és kiváló az undok szomszéd megfojtására...
    Balogh Gábor, mesterszakács...München

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...