2012. június 24., vasárnap

Lasagne egy német szakácskönyvből

Lasagnet másfél éve készitettem utoljára, már épp ideje volt, hogy ismét asztalra kerüljön ez az olasz étel, vagy annak egy változata, mert azt mondják, ahány olasz ház, annyi féle lasange. Nálunk Hedwig Maria Stuben Megbizható szakácskönyv cimű, vaskos és tényleg megbizható szakácskönyve alapján készül ez a tésztaféle.

Hozzávalók a tésztához: 30 deka liszt
2 tojás
2-3 kanál viz
Nagyon vékonyra kinyújtjuk és 8x12 cm-es kockákra vágjuk. Forrásban levő vizben megfőzzük. Kiszedjük a vizből és száritjuk.

A raguhoz: 3 kanál olaj
1 fej vöröshagyma
5 deka szalonna
1 szál sárgarépa
25 deka darálthús
só, bors
egy csésze húsleves (vagy leveskocka 2 deci langyos vizben felolvaszta)
kevés majoranna, bazsalikom
1 kis doboz konzerv paradicsompüré
2 kanál vörösbor

A besamellhez: 4 deka vaj
5 deka liszt
fél liter tej
10 deka reszelt sajt

A forró olajon piritom a szalonnát, az apróra szelt vöröshagymát, a kockára vágott sárgarépát. Hozzáadom a darálthúst, tovább piritom, majd hozzáöntöm a paradicsompürét,a sót, borsot és egyéb fűszereket. Felöntöm a leveslével, borral és dinsztelem legalább 30 percig.
Közben a besamelt is megfőzöm. Amikor már nem forr, de még meleg, belerakom a reszelt sajtot is.
A kivajazott vagy olajozott sütőedényben -- én a 20 x 30 cm-es  jénai alját használtam e célra  -- lerakok egy réteg lazagne tésztát, erre egy adag besamelt öntök, majd egy réteg tészta, egy réteg ragu, egy réteg tészta, a tetejére pedig a maradék ragu kerül jól összekeverve a maradék besamellel. A sütőben mérsékelten forró tűznél -- például 170 fok -- 25 percig sütöm, de vigyázok, ne égjen meg a  teteje.
Kész lasagne tésztából egyszerűbb, de igy tudom, mit eszünk. A maradék tésztát -- ha a  párom nyújtja, csodálatosan vékonyra, akkor van maradék tészta -- el szoktam tenni a mélyhűtőbe, műanyag zacskóval választva el a rétegeket, ne ragadjanak össze, igy már fagyosan szétválaszthatók. Jól jön következő alkalommal, csak forró vizben ezt is meg kell főzni.
Ma készitettem hozzá pestó-féleséget is: egy marék bazsalikomot (a kertből) és egy marék zöldségzöldet 3 gerezd fokhagymával és 3-4 kanál olajjal, cseppnyi sóval a robotgépben megőröltem.
A bazsalikom nálunk még a hires szabadkai ócskapiacon is kapható. Egyszer párom a  régi szerszámok, órák, csavarok között turkált, én meg az árustól vettem egy csomag bazsalikomot. Mint mondta, igen kapós, mert akinek vertfalú háza van, ezzel a növénnyel űzi el a régi, döngöltföldből készült falak szagát, amely a sok évtizedes épületeknél megjelenik.

2 megjegyzés:

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...