2012. augusztus 8., szerda

Húsgombócos, cukkinis, tárkonyos leves

Nyolc deka hús egy személyre bőven elég --  ezt szokták mondani az orvosok. Ez egy olyan nyári főétel, amelyben személyenként mindössze 5 deka hús van. A leves hozzávalói 4 személyre:
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 cukkini
1 burgonya
1 sárgarépa
1 paradicsom
1 csokor friss vagy szárított tárkony -- abszolut elhagyható
2 kanál étolaj
só, bors, ételízesítő
a gombóchoz:
20 deka darálthús (nálunk marha, de sertés-, csirke- is lehet)
só, bors
1 tojás
fűszernövények ( nálunk zöldségzöldje).

Az olajon megpárolom az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom az aprított sárgarépát, dinsztelem tovább, majd a kockára vágott burgonyát is rádobom, párolom tovább, hozzákerül a kockára darabolt cukkini, a kockázott paradicsom, az aprított fokhagyma, a fehér cérnával kötözött tárkonycsomó-- abszolut elhagyható! --, még egy-két percet párolom, majd felöntöm vízzel, hogy ellepje. Sózom, borsozom, esetleg ételízesítőzöm. Felforralom, néhány percig lassú tűzön főzöm. A darált húst összekeverem a sóval, borssal, fűszerrel, apró gombócokat formázok, belerakom a levesbe és húsz percig együtt főzöm őket. Kidobom a tárkonyt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...