2012. augusztus 4., szombat

Japán szél

Kedves kollégám F. J. J. irodalomtörténész, kritikus, újságíró lapunk mai számában a kínai levesfőzés rejtelmeibe avatja be az olvasót, innen az ötlet, hogy nálunk otthon viszont a Japán szélnek nevezett torta készüljön el. Spanyol szélként talán ismerősebb a recept.

Fél adaghoz:
A tésztához:
4 tojássárga, 20 deka cukor, pár csöpp citromlé. Kemény habbá verni, egy nagy tepsiben, sütőpapíron, előmelegített sütőben, 170 fokon, majd később alacsonyabb hőmérsékleten  megsütni, vagy sokkal inkább megszárítani. Amikor kihűlt, háromba vágni ( tehát három hosszúkás, keskeny téglalapot kapok)
Krém:4 tojássárgát, 2 kanál cukrot, 1,5 kanál lisztet és egy és egynegyed  deci -- nem tévedés, a 2,5 deci tej fele ennyi --tejet felfőzni, hűteni a krémet.
Közben 12,5 deka vajat 2 kanál porcukorral habosra keverni, a főtt krémmel összevegyíteni. Két részre osztani, egyik felébe 7,5 deka pirírott, őrölt mogyorót tenni, a másikba 7,5 deka pirított, őrölt diót.
 Az alsó lapot a mogyorós, a következőt a diós masszával kenem meg, a tetejére 1 felvert tejszínhab kerül.
Elkészült!
Nálunk nem volt mogyoró otthon, isteni lett pirított, örölt mandulával is. A tetejét is egy kis mandulával szórtam meg.
Hűtés előtt

Hűtés után 2 szelet süti

2 megjegyzés:

  1. Tésztához nem a tojás fehérje kell??????

    VálaszTörlés
  2. Bocs de nem a Tojas sargajabol keszul a teszta lap! Erre illene vigyazni

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...