2011. június 11., szombat

Bajadéra

A bajadérát más máshogyan csinálja, de nekem ez a 20 éve olvasott recept alapján készülő változata a legfinomabb. A csokimázat  most sem sikerült szépen elszelnem, össze-vissza repedezett, tehát ez az édesség leginkább a csúnya, de finom kategóriába sorolható nálam.
Holnapra készítettem, amikor a harmadik szülinapi bográcsozásra kerül sor: az első alkalommal barátok jöttek, a második alkalommal Zoli részéről a rokonok és barátok is, s mivel unokahúgom múlt vasárnap ballagott, szüleim és húgomék ott voltak az iskolai ünnepségen, ők csak holnap jönnek hozzánk.
A bajadéra hozzávalói:
15 deka cukor
2 deci víz
1 margarin
30 deka darált keksz
10 deka mazsola
10 deka aprított dió
20 deka tejpor
10 deka kókuszreszelék
a tetejére 10 deka főzőcsoki kevés margarinnal felolvasztva.
A két deci vízben addig főzöm a cukrot, amíg el nem olvad -- ez néhány perc --, leveszem a tűzről, beleteszem a margarint, amikor elolvad, belekeverem a kekszet, tejport, mazsolát, kókuszt, diót (nejlonzacskóba tettem a diót és nyújtófával zúztam, gyötörtem apróbb darabokra).
Egy formában --  amely lehet kisebb tepsi, vagy mint esetemben, két műanyag doboz -- 2-2,5-3 centméteres vastagságban elsímítom a masszát. Hagyom kihűlni,  majd a gőz fölött margarinnal felolvasztott főzőcsokit (én tortabevonót használtam) ráöntöm, arányosan elosztom a tetején. Hűtőben dermesztem, csak úgy szeletelhető. Tudom, lehet szebben is szeletelni, de nekem még soha nem sikerült.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, még a nyál is összefutott a számban. Most fejeztem be a 60 perc edzésemet és bizony megennék belőle kettőt - hármat.

    VálaszTörlés
  2. Az íze a lényeg, jártam már én is így a lúdláb tésztámnál pont ilyen lett a süteményem teteje.Attól függetlenül a hozzávalókat olvasva és azért a kép is mutatja nagyon finom lehetett a sütid!

    VálaszTörlés
  3. köszi, nagyon kösz. igen, a lúdlábbal is jártam már úgy, azt csak egyszer sütöttem

    VálaszTörlés
  4. 60 perces edzés? csodálatos!!!

    VálaszTörlés
  5. A kemény csokimázzal mindig meggyűlik a "baj".
    Nem számít! Legyen csak csúnya. :)

    VálaszTörlés
  6. Ha kemény a mz vagy pedig törik akkor nagyon vékony élű késsel a mit a gáz tűzhely felett fölmelegítünk egy mozdulattal húzzuk a sütiben nem pedig le-föl nyomkodjuk akkor szépen elvágja.A másik sor vágása előtt megtöröljük megmelegítjü és újbol szelünk.
    Remélem segítettem.Üdv.

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...