2011. június 5., vasárnap

Bográcsos

Lezajlott a második szülinapi bulink is. Ismét bográcsban készült a jelen esetben 11 személyes ebéd:  a sertéspörkölt. Ehhez persze a konyhában főztem tésztát és készítettem káposztasalátát.
A Zoli sertéscombot vett hozzá még a múltkor, azt kockázta fel, tette el a mélyhűtőbe,én pedig ehhez kerestem receptet a neten. Horasznál -- horasz.blog. hu -- találtam legalább 10 fajta bográcsos étel leírását, s nem bántam meg, hogy hűen követtem a mennyiséggel kapcsolatos tanácsait.
Jelen esetben  bőven számoltuk, s a 11 főhöz 4 kilogramm húst főztünk meg. Minden kilogramm húshoz 5 deka szalonnát kell zsírjára kisütni, ebben a zsírban kell megpirítani az aprított  hagymát és dinsztelni a húst. Minden kilogramm húsra 2 fej hagyma megy, tehát kb. 20 deka. Sót ízlés szerint kell tenni bele, de 15 perccel a sózás után érdemes kóstolni, akkor mutatja meg a reális ízét a lé és a hús is. Az őrölt édesnemes paprikából is ízlés szerint kell beletenni. Borsból másfél csapott kávéskanálnyit tettünk hozzá, fél kávéskanálnyi köménymagot. Két darab, magjaitól megtisztított  paprikát (tölteni valót, tehát nem erőspaprikát) és egy héjától és magjaitól megszabadított paradicsomot is beleaprítottunk. Két deci vörösbort is öntöttünk hozzá, fantasztikus íze lett tőle. S az sem mellékes, négy és fél órát főtt a  lassú szabad tűzön.Babérlevelet nem találtam itthon, azt kihagytuk.
Tehát, kösz Horasz! És kösz Zoli és kösz Tibi, hogy ilyen klasszul megfőztétek ma!

8 megjegyzés:

  1. Gratulálok a szülinaphoz , biztos nagyon finom volt amit főztetek. Elkébzelem milyen jó illatok terjengtek mikor csináltátok, minden finomabb bográcsban főzve valahogy más az aromája az ételnek!Különösen hogy még bort is tettetek bele.

    VálaszTörlés
  2. kösz. hiába, bográcsban mások az ízek

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ízletes lehet.A bográcsban főtt ételnek nincs párja.

    VálaszTörlés
  4. Tényleg minden étel jobb bográcsban. Nagyon ízletes a s.pörkölt is, mi kihagyjuk a köményt és inkább kis zöld fűszerrel (kakukkfű, bazsalikom) bolondítjuk.

    VálaszTörlés
  5. legközelebb megpróbáljuk kakukkfűvel és bazsalikommal. két kedvenc fűszerem

    VálaszTörlés
  6. Egészségetekre! :) Zöld fűszerekkel is lehet készíteni, szerintem sertéshez pl. jobban megy a majoránna, de hát pont az a lényeg a főzésben, hogy mindenki maga szája ízére alakíthatja:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon ízléses, s biztosan tökéletes. Érdekes, mert én néhány éve a pörköltet korianderrel is ízesítem. Pikánsabb íze lesz tőle. Ha akarod, próbáld ki egyszer!

    VálaszTörlés
  8. koriander? az sem rossz, sőt!

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...