2011. június 12., vasárnap

Gyuvecs

Szerintem pofonegyszerű sütőben elkészíteni. S pofonegyszerű lett volna a 30 éves receptes füzetemből, amely szőrén-szálán eltünt. Majd előkerül, nem első és nem utolsó alkalom, hogy elbarangolt. Ennek a szerb gyuvecsnek a receptje még 30 éve íródott, amikor a patlizsán még nem volt ilyen népszerű, tehát nincs is benne (legalább is a receptben, amit akkoriban valószínűleg a Nők lapjából, Családi Lapból írhattam ki, hisz édesanyám ezeket vette rendszeresen). Hozzávalók:

5 kanál rizs
2 fej vöröshagyma
30 deka sertéscomb kockára vágva
olaj
2 tölteni való paprika
3 paradicsom

bors
ételízesítő
víz.
A kockára vágott húst kevés olajon fehéredésig párolom, majd leveszem a tűzről. Egy edényt -- jénai, cserépedény, vagy közönséges lábas, mint esetemben -- kiolajozok, rászórok egy fej apróra vágott hagymát, majd erre ráteszem a megmosott rizst, szórok rá kb. fél kiskanál ételízesítőt, a következő réteg a hús, amelyet megsózok, borsozok, majd erre ráteszem az apró kockára vágott paprikát, rászórom a másik, szintén felaprózott hagymát, fél kiskanál ételízesítőt szórok rá, majd lefedem a három fej karikára vágott paradicsommal. Ennek enyhén megsózom a tetejét. Felöntöm vízzel éppen, hogy ellepje,  majd 40 percig lefedve sütöm közepes tűzön, ezután leveszem a fedőt, kevés olajat csöpögtetek a paradicsomkarikákra és 15-20  percig szintén közepes hőfokon lefedetlenül sütöm az ételt a sütőben.

3 megjegyzés:

  1. Nem ismerem ezt az ételt, de jó a recept könnyen elkészíthető és biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
  2. szerintem jó, mert zöldséges, laktató. ez bizony 3-4 embernek elegendő.

    VálaszTörlés
  3. Megcsinálom!Inycsiklandozó!

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...