2011. február 13., vasárnap

Gibanica

A jogurtos pite után a gibanicával is megpróbálkoztunk. Hozzávalók:
fél kiló réteslap
70 deka túró
4 tojás
só ízlés szerint, én 1  kanállal tettem bele
1 deci olaj
2,5 deci tej
Először is hat hibátlan lapot különválasztok, a többit összeszaggatom, összetöröm.
A túrót, sót, tejet, tojássárgát összekeverem, beleszórom az összetört lapokat. Felverem a tojásfehérjét, ezt is belekeverem. Kiolajozom a tepsit, belefektetek 3 lapot. Rásímítom a tölteléket, meglocsolom kevés olajjal. Ráfektetem a 3 megmaradt lapot. Ennek a tetejét megkenem olajjal és egy kevés vizet is locsolok,szentelek rá. Ha kisebb tepsim van és nagyon nagy a felső réteslapok felesleges széle, szépen, óvatosan  begyűröm ezeknek a felső lapoknak a szélét a tepsi oldalához, hisz az olaj és a víz kicsit megpuhítja ezeket (úgy gyűröm be a széleket, mint a lepedőt az ágyban). Az előmelegített lerniben 200 fokon megsütöm (kb. 40 perc)

2 megjegyzés:

  1. Az én gibanica receptem is egy szabadkaitól van, ő valahonnan nagyon délől kapta. Szegeden még nagyon jó gibanicákat készítettem belőle, miután kikísérleteztem melyik tésztával az igazi, most megint tésztavadászaton vagyok.

    VálaszTörlés
  2. szerintem ahány ház, annyi gibanica-recept. a profilomnál 3 szerb blog van,ha tudod a nyelvet, jó szerb recepteket találsz. például meggyes baklava.
    lehet vastagabb tésztát kapni a gibanicáhoy, baklavához Szegeden is? igaz, buta a kérdés, burekot (böreket) is lehet.

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...