Itt, Észak-Bácskában gyakran készítik - főképp a szerb és a horvát háziasszonyok - a guzsvarát, vagyis a gyűrt jogurtos pitét. Mi először csináltuk. Zoli kolléganője, Olivera vitt a munkahelyükre ilyen pitét uzsonnára, megkínálta párom is, aki amikor megkóstolta, azonnal elkérte a receptjét. Hozzávalók:
fél kiló vékony réteslap
5 tojás
2 csapott kávéskanál só
1 sütőpor
fél liter jogurt
2 deci olaj
szezámmag
A jogurtot, sót, tojást, olajat és sütőport habosra összemixelem. Kiolajozok egy nagytepsit. Egy réteslapot finoman, hogy ne törjön szét, úgy összegyűrök, hogy egy hosszúkásra finoman összegyűrt selyemsál formát kapja (illetve, mint a rakottszoknya berakásai, úgy is elképzelhető). Mellé teszem a másik, finonam összegyűrt lapot, harmadikat, ... amíg be nem tölti a tepsit. A töltelékkel meglocsolom, hogy minden ráncba jusson, hogy ne legyen száraz a belseje, inkább töltelékkel teli. Lesznek a réteslapnak olyan részei, amelyek szárazak maradtak, ezekre kiskanállal csurgatok masszát azokból a ráncokból, amelyekbe sok jutott.A tetejét szezámmaggal megszórom. Előmelegített, 250 fokos lerniben szép barnára sütöm, kb. 2o perc (plusz, minusz). Amikor kiveszem, gyorsan letakarom tiszta konyharuhával és a gőzben hagyom kihűlni.
fél kiló vékony réteslap
5 tojás
2 csapott kávéskanál só
1 sütőpor
fél liter jogurt
2 deci olaj
szezámmag
Mint a rakottszoknya berakásai, erre kell ráönteni a jogurtos öntetet, amely a ráncokban fehér, krémes, puha marad, a tetején szép aranybarnára sül. |
Nagyon jól néz ki, s ismét nagyon egyszerűnek tűnik, habár ez a fél kiló réteslap kissé elgondolkodtató!
VálaszTörlésMindenesetre megnézem, nálunk mennyi van egy csomagban!
S a teteje mitől ilyen szép?
Rá kell hajtani a lapokat vagy csupán a tölteléktől és a szezámmagtól!
Visszajövök a válaszért és köszönöm! :-)
a lapokat összegyűröm, egymás mellé belerakom a tepsibe és ráöntöm a jogurt, tojás, olaj keverékét, akkor jut a ráncokba és a tetejére is, az egész tetején is van belőle - sőt kiskanállal is rá lehet segiteni, hogy ahova nem jut, arra a részre locsolni onnan, ahova sok jutott.ezért lesz ilyen szép, mert ez a jogurtos tojásos keverék megsül.tehát nem kell ráhajtani semmilyen lapot. A férjem szerint a legegyszerűbb úgy mondani, hogy a lapot hullámokban kell összegyűrni 3-5 centis hullámokba --. tehát nem szaggatni, nem tekerni, mint a palacsintát, inkább mint a raKottszoknya berakásai ahogyan kinéznek, úgy kell elképzelni.
VálaszTörlésvékony tésztát kell venni, szerintem 3o dekával is elkészithető, de a fél kiló az optimális, a maximális.