Ez nem kemencében sült, mint apai nagyanyámnál, de legalább olyan finom. Se nem édes, se nem sós. A régi háziasszonyok türelme kell hozzá, mert a tészta legalább egy óra hosszat kel.
A tésztához:
25 deka liszt
1 deka élesztő
2 deci tej
1 tojás
2,5 deka margarin
2,5 deka cukor
reszelt citromhéj
csipet só
A csipet sóval, cukorral elkevert langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a margarint, tojást, citromhéjat. Bedagasztjuk és langyos helyen kelesztjük. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk egy kiolajozott kistepsiben.
A töltelékhez:
50 deka túró
csipet só
2,5 deka cukor
2 tojás
fél evőkanál búzadara (gríz)
1 deci tejföl
kapor
A túrót, 1 kanál cukrot, sót, apróra vágott kaprot, 1 tojássárgát, grízt (búzadarát) összekeverjük, a habbá felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk, a tésztára simitjuk és közepesen meleg sütőben megsütjük. Közben a maradék 1 tojássárgát az 1 deci tejföllel és 1 kanál cukorral összeverjük. Rásimitjuk a tepsiből kivett forró tésztára, ez ráolvad. 5 perc múlva szeletelhető. Én még 1-2 percre visszateszem a lernibe, hogy a tojássárga biztos ne legyen nyers.
Ha édesen szeretjük, megszórjuk porcukorral. Kapor nélkül is elkészíthető, de akkor a tejfölös, tojássárgás masszába, amellyel megkenem a lepény tetejét, több cukrot is tehetek, s akkor édesebb jelleget kap.
A tésztához:
25 deka liszt
1 deka élesztő
2 deci tej
1 tojás
2,5 deka margarin
2,5 deka cukor
reszelt citromhéj
csipet só
A csipet sóval, cukorral elkevert langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk a margarint, tojást, citromhéjat. Bedagasztjuk és langyos helyen kelesztjük. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk egy kiolajozott kistepsiben.
A töltelékhez:
50 deka túró
csipet só
2,5 deka cukor
2 tojás
fél evőkanál búzadara (gríz)
1 deci tejföl
kapor
A túrót, 1 kanál cukrot, sót, apróra vágott kaprot, 1 tojássárgát, grízt (búzadarát) összekeverjük, a habbá felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk, a tésztára simitjuk és közepesen meleg sütőben megsütjük. Közben a maradék 1 tojássárgát az 1 deci tejföllel és 1 kanál cukorral összeverjük. Rásimitjuk a tepsiből kivett forró tésztára, ez ráolvad. 5 perc múlva szeletelhető. Én még 1-2 percre visszateszem a lernibe, hogy a tojássárga biztos ne legyen nyers.
Ha édesen szeretjük, megszórjuk porcukorral. Kapor nélkül is elkészíthető, de akkor a tejfölös, tojássárgás masszába, amellyel megkenem a lepény tetejét, több cukrot is tehetek, s akkor édesebb jelleget kap.
Holnap ez lesz ebédre! Köszönöm!!!
VálaszTörlésKedves Georgia, nagyon kiváncsi vagyok, izlett-e.
VálaszTörlésElvittem a linket a www.csillagszemek.hu oldalra.
VálaszTörlésÜdvözlettel
Zsidai Erzsébet
Én meg olvastam a www.csillagszemek.hu-n, s be is jelentkeztem ide!
VálaszTörlésKár, hogy ilyen későre jár!
Mert éhes lettem...
Nagyon tetszik a cica is! :-)
Olyan emlékeket ébresztett ez a recept... És ízeket a számban...
VálaszTörlésNagyon köszönöm, nagyon várom a visszajelzést, hogyan sikerült a lepény. A csillagszemek nagyon tetszik.
VálaszTörlésDe finom lehet!!!
VálaszTörlésDobar dan Katika,
VálaszTörlésevo me iz treceg pokusaja,treca sreca?
U sredu uvece sam napravila onu kremastu tortu sa makom jer je u cetvrtak bio rodjendan moje starije cerke, pa da se zasladi malo pre odlsaka u skolu. Odlicno mi je uspela, jedino sam u krem zaboravila da stavim margarin, ali nije ni trebalo, bila je stvarno gusta. Svidelo se i mojoj mami koja je trenutno u bolnici pa nije mogla odmah da je proba,prenosim Vam njene reci, a proibala ju je nakon tri dana:Ne zna se sta je bolje, testo ili krema!
Srdacni pozdravi, Ana Krstic
Draga Ana, velika Vam hvala
TörlésKati
Zaboravila sam da Vas pitam, da li smem da Vam posaljem neke recepte za koje mislim da bi Vam bili interesantni?
VálaszTörlésDraga Ana, svakako, ocekujem ih!! hvala
TörlésDraga Ana, svakako, ocekujem ih!! hvala
Törlés