2011. július 31., vasárnap

Gyömbéres kosárka citromfagyival

Az említett 20 évvel ezelőtti Magyar Konyhában gyömbéres kosárkás fagylalt receptjét is olvashatjuk. Hát, nem épp úgy sikerült, ahogy az  említett újságban a fotón, de megérte a sok macerát.
5 deka vajat, 5 deka darált mandulát és 5 deka cukrot egy edénybe teszek, meg egy teáskanálhegynyi gyömbérport is. Egy kis darabka friss gyömbért 2-3 percig főzök, annyi vízben, hogy ellepje. Kiveszem a vízből, apróra szelem és pl. fokhagyma-nyomón pépesítem, ezt is hozzáteszem a masszához, meg 1 csapott kanál lisztet és 1kanál tejszínt. jól összekeverem. Felforralom. Leveszem a tűzről. Pár percig hagyom dermedni. Tepsibe tett sütőpapírra 4 diónyi halmocskát rakok, tisztes távolságra, s mindegyiket 12 cm átmérőjű kerek lappá formázom (nedves késsel pl.). 160-170 fokon 5-6 percig sütöm, amíg aranysárga nem lesz. Kiveszem, várok 4-5 percet és akkor felfordított csészékre terítem őket, hagyom, hogy  a szélük lelógjon,lekonyuljon,  így lesz kosár formájuk. Pár perc alatt megdermednek, de ha pára éri, megint elpuhulnak. Citromfagyival tálaltuk mi, de biztos vaníliafagyival is finom.

4 megjegyzés:

  1. A tegnapi recept is lenyűgözött, de ma aztán teljesen odavagyok! Hű, de finom :)

    VálaszTörlés
  2. megéri megcsinálni, igaz, macerás, de finom

    VálaszTörlés
  3. Finom lehet. Még nem is hallottam róla eddig.

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...