Az említett 20 évvel ezelőtti Magyar Konyhában gyömbéres kosárkás fagylalt receptjét is olvashatjuk. Hát, nem épp úgy sikerült, ahogy az említett újságban a fotón, de megérte a sok macerát.
5 deka vajat, 5 deka darált mandulát és 5 deka cukrot egy edénybe teszek, meg egy teáskanálhegynyi gyömbérport is. Egy kis darabka friss gyömbért 2-3 percig főzök, annyi vízben, hogy ellepje. Kiveszem a vízből, apróra szelem és pl. fokhagyma-nyomón pépesítem, ezt is hozzáteszem a masszához, meg 1 csapott kanál lisztet és 1kanál tejszínt. jól összekeverem. Felforralom. Leveszem a tűzről. Pár percig hagyom dermedni. Tepsibe tett sütőpapírra 4 diónyi halmocskát rakok, tisztes távolságra, s mindegyiket 12 cm átmérőjű kerek lappá formázom (nedves késsel pl.). 160-170 fokon 5-6 percig sütöm, amíg aranysárga nem lesz. Kiveszem, várok 4-5 percet és akkor felfordított csészékre terítem őket, hagyom, hogy a szélük lelógjon,lekonyuljon, így lesz kosár formájuk. Pár perc alatt megdermednek, de ha pára éri, megint elpuhulnak. Citromfagyival tálaltuk mi, de biztos vaníliafagyival is finom.
5 deka vajat, 5 deka darált mandulát és 5 deka cukrot egy edénybe teszek, meg egy teáskanálhegynyi gyömbérport is. Egy kis darabka friss gyömbért 2-3 percig főzök, annyi vízben, hogy ellepje. Kiveszem a vízből, apróra szelem és pl. fokhagyma-nyomón pépesítem, ezt is hozzáteszem a masszához, meg 1 csapott kanál lisztet és 1kanál tejszínt. jól összekeverem. Felforralom. Leveszem a tűzről. Pár percig hagyom dermedni. Tepsibe tett sütőpapírra 4 diónyi halmocskát rakok, tisztes távolságra, s mindegyiket 12 cm átmérőjű kerek lappá formázom (nedves késsel pl.). 160-170 fokon 5-6 percig sütöm, amíg aranysárga nem lesz. Kiveszem, várok 4-5 percet és akkor felfordított csészékre terítem őket, hagyom, hogy a szélük lelógjon,lekonyuljon, így lesz kosár formájuk. Pár perc alatt megdermednek, de ha pára éri, megint elpuhulnak. Citromfagyival tálaltuk mi, de biztos vaníliafagyival is finom.
A tegnapi recept is lenyűgözött, de ma aztán teljesen odavagyok! Hű, de finom :)
VálaszTörlésmegéri megcsinálni, igaz, macerás, de finom
VálaszTörlésFinom lehet. Még nem is hallottam róla eddig.
VálaszTörléspróbáljátok ki, érdemes
VálaszTörlés