Szegeden töltöttünk néhány napot. Tudom, röhejes, hogy valaki szabadkai és Szegeden üdül, de rengeteg látnivaló van: Hunderwasser-kiállítás, erényöv-kiállítás stb. Nem ide készültünk, sokkal messzebbre, de a derekam annyira fáj -- a 23 éve végzett, rengeteg üléssel járó munkám miatt --, hogy csak ezt az utat kockáztattuk meg, mert innen könnyű hazajönni.
Egyetemista kollégiumban találtunk szállást és a Semmelweis kollégium ételbárjában ebédeltünk. Remekül főznek, s nem drága az étel. Zoli túrós palacsintát is kért, a 3 darab -- ez egy adag! -- kettőnknek bőven elég volt.
Itthon leutánoztam, biztos nem pontosan így készítik, de az én receptem - amely hasonló ízvilágot ad -- a következő:
25 deka liszttel, 2 tojással, 3 deci tejjel, csipet sóval és cukorral valamint kevés vízzel szokásos palacsintatésztát készítek. Kisütöm a palacsintát.
50 deka túróból, 15 deka cukorból, maréknyi mazsolából, 1 tojássárgából, fél citrom reszelt héjából tölteléket keverek.
a tetejére 3 tojássárgából, 4 kanál cukorból, 2 púpos kanál lisztből, 1 vaníliáscukorból, 5 deci tejből vaníliamártást főzök. A kemény habbá vert tojásfehérjét is bele lehet keverni, akkor lazább. ezt a végén kenem majd rá.
A túróval megtöltött palacsintát én 5-6 percre olajjal kikent sütőedényben 200/220 fokon beleteszem a sütőbe, hogy a tojás ne maradjon nyers. Nekem puha maradt a palacsinta, nem száradt ki ilyen rövid idő alatt a sütőben, azért jártam így el, mert a nyers tojás veszélyes lehet. Amikor kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni és tálaláskor a vaníliamártással meglocsolom.
Egyetemista kollégiumban találtunk szállást és a Semmelweis kollégium ételbárjában ebédeltünk. Remekül főznek, s nem drága az étel. Zoli túrós palacsintát is kért, a 3 darab -- ez egy adag! -- kettőnknek bőven elég volt.
Itthon leutánoztam, biztos nem pontosan így készítik, de az én receptem - amely hasonló ízvilágot ad -- a következő:
25 deka liszttel, 2 tojással, 3 deci tejjel, csipet sóval és cukorral valamint kevés vízzel szokásos palacsintatésztát készítek. Kisütöm a palacsintát.
50 deka túróból, 15 deka cukorból, maréknyi mazsolából, 1 tojássárgából, fél citrom reszelt héjából tölteléket keverek.
a tetejére 3 tojássárgából, 4 kanál cukorból, 2 púpos kanál lisztből, 1 vaníliáscukorból, 5 deci tejből vaníliamártást főzök. A kemény habbá vert tojásfehérjét is bele lehet keverni, akkor lazább. ezt a végén kenem majd rá.
A túróval megtöltött palacsintát én 5-6 percre olajjal kikent sütőedényben 200/220 fokon beleteszem a sütőbe, hogy a tojás ne maradjon nyers. Nekem puha maradt a palacsinta, nem száradt ki ilyen rövid idő alatt a sütőben, azért jártam így el, mert a nyers tojás veszélyes lehet. Amikor kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni és tálaláskor a vaníliamártással meglocsolom.
Szombat délelőtt az alsóvárosi templomnál |
Szombat délután esküvő -Dóm tér, az ifjú pár a zivatar előtt 5 perccel pózolt, remélem, nem áztak meg nagyon |
Kárász utca vasárnap reggel 9 órakor |
Szép lehetett és azok a palacsinták .... !!!!
VálaszTörlésSzeged nagyon szép, sok látnivaló van, és már az is, hogy nem odahaza vagyunk, kikapcsolódás, a távolságok pedig az idő múlásával, számunkra egyre nagyobbak.
VálaszTörlésA palacsinta, nagyon vonzó, ki kell próbálni!!!:)
nagyon jó turistáskodni bárhol, szeged álomszép, tényleg sok a látnivaló -- csak ha ülsz a Kárász utcán és nézelődsz
VálaszTörlésa palacsinta finom