Annyira friss,hibátlan zsenge tökök kínálták magukat a nagyáruház polcán, hogy vettem két darabot. Tökfőzelék? Hússal töltött tök? Nem. Végül kipróbáltam az alábbi változatot: két személyre két kisebb méretű tököt vettem. Félbevágtam, sós forrásban levő vízben megfőztem (kb. 10 perc, nem szabad szétfőzni). Kiszedtem a vízből és ekkor vájtam ki óvatosan a magvas puha közepét, úgy, hogy maradjon azért elég húsa. Egy kisebb sütőedénybe 1 kanál étolajat csurgattam,belefektettem a négy fél tököt. Hajszálvékony vajdarabkákat szeltem rájuk, megsóztam, zsemlemorzsával meghintettem. Kb. 10 percig közepesen meleg sütőben sütöttem. Kb. 5-7 deka sajtot lereszeltem, apróra vágott zöldségzölddel összekevertem és a tökökre kanalaztam, igazgattam. Még kb. 5-7 percig sütötöttem, amíg nem olvadt rá a sajt. Lehet, hogy pirosabbra is lehet sütni, de szerintem így is tökéletes. Sőt, még jó, hogy három vízből mostam meg nagyon alaposan a tököt, mert a héja is puha, ízletes, tehát ehető volt. Lehet, hogy meg lehet hámozni, de engem az a cél vezérelt, hogy ne potyogjon szét a tök, a héj pedig nagyon jól összetartja.
Kati, ide veszélyes járni :)) Most készülök innen a babbal töltött paprikát elkészíteni (ismét). És a mézes-diós alma is "Kati receptje szerint" készül felénk.
VálaszTörlés