2011. április 3., vasárnap

Gyümölcskosár darált dióval

A minap a Szabadka főterére néző Ravel cukrászdában ismét gyümölcskosárkát rendeltem. Imádom a csodálatos vaníliakrémüket, meg azt is, hogy  a gyümölcskosár alja finom daráltdióval van kibélelve. Kivi, narancs, ananász, barackbefőtt díszíti. Most, vasárnap délután  eldöntöttem, megpróbálom leutánozni. Nem igazán sikerült a pontos másának az elkészítése, már csak azért sem, mert például kivit nem sikerült venni. Valószínű, hogy ők sem a krémet, sem a diós alapot nem így csinálják, de Zoli szerint így is nagyon finom ez  a sütemény.
Hozzávalók:
tészta: 20 deka liszt
10 deka vaj (vagy margarin)
1 tojássárga
5 deka cukor.
diós rész: 5 deka darált dió
2  kanál cukor
a felvert tojásfehérje
2-3 csepp citromaroma (elhagyható).
Krém:
2,5 deci tej
2 tojássárga
1 vaníliáscukor
1 púposkanál liszt
3 kanál cukor.
tetejére: vegyes gyümölcs és egy zselatin.
A tésztát, miután vékonyan belesímogattam a kosárformába és megszurkáltam villával, nehogy túlságosan megnőjjön, közepes tűzön 3-4 percig sütöm. A diós masszát vékonyan rásímítom és 180-200 fokon tovább sütöm, amíg a diós massza és a tészta is meg nem sül. Amikor kicsit meghül, kiszedem a formából. A krémet megfőzöm. Rákenem a kosárkára. A gyümölcsöt ráigazítom -- én vegyes exotic konzervet kaptam a boltban (mangó, papaya, körte és ananász) valamint földieperkonzervet. Amikor eligazgattam a kosárkákon a gyümölcsöt, átkentem a zselatinnal, hogy nehogy barnuljon, nehogy megromoljon.

.

1 megjegyzés:

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...