Az eredeti recept már régen elveszett, tehát ez tényleg úgy készül, ahogy kitapasztaltam. Ma a kedvenc piaci árusomnál vettem egy patlizsánt, úgyhogy ez lesz ebédre.
1 nagyobb patlizsán
bundázáshoz:
2 tojás
5 kanál liszt
1-1,5 deci tej
olaj a sütéshez
besamellhez:
4 deci tej
3 púpos kanál liszt
3 deka vaj
szerecsendió
só
bors
rászórni: 5 deka reszelt sajt.
A patlizsánt karikára felszelem, megsózom, hogy barna levet eresszen. A lisztből, tejből, tojásból sűrű masszát készítek, ebbe beleforgatom a barna létől lecsöpögtetett patliszánszeleteket és kevés olajon megsütöm (úgy néznek ki, mint a bundásalma). A 4 deci tejből, lisztből, vajból besamellt főzök, szerecsendiót reszelek bele, sózom, borsozom. Kiolajozott sütőedénybe rakok egy sor bundázott patlizsánt, a szerecsendiós besamell felét rákenem, a reszelt sajt felét rászórom. Lefedem a következő sorral, rákenem a besamell másik felét, megszórom sajttal és a sütőben amikor a sajt ráolvad, kap egy szép aranybarnás színt, akkor kész. Salátával kiadós ebéd.
1 nagyobb patlizsán
bundázáshoz:
2 tojás
5 kanál liszt
1-1,5 deci tej
olaj a sütéshez
besamellhez:
4 deci tej
3 púpos kanál liszt
3 deka vaj
szerecsendió
só
bors
rászórni: 5 deka reszelt sajt.
A patlizsánt karikára felszelem, megsózom, hogy barna levet eresszen. A lisztből, tejből, tojásból sűrű masszát készítek, ebbe beleforgatom a barna létől lecsöpögtetett patliszánszeleteket és kevés olajon megsütöm (úgy néznek ki, mint a bundásalma). A 4 deci tejből, lisztből, vajból besamellt főzök, szerecsendiót reszelek bele, sózom, borsozom. Kiolajozott sütőedénybe rakok egy sor bundázott patlizsánt, a szerecsendiós besamell felét rákenem, a reszelt sajt felét rászórom. Lefedem a következő sorral, rákenem a besamell másik felét, megszórom sajttal és a sütőben amikor a sajt ráolvad, kap egy szép aranybarnás színt, akkor kész. Salátával kiadós ebéd.
Finom!
VálaszTörlésÉn sütve nagyon szeretem. Natúr is, meg bundázva is. Így még nem is hallottam, de nagyon biztató. :)
VálaszTörlésmi nagyon szeretjük, már évek óta csinálom
VálaszTörlés