Régi vágyam volt meggyes baklavát készíteni. A Moja kuhinja blogban akadtam rá ( lásd a profilomban az általam olvasott blogok között, s a Moja kuhinja blogban pedig a Pite cimszó alatt az első bejegyzés, gazdag fotóanyaggal a csodás meggyes baklava vagyis Baklava sa višnjama).
Frissen sült, még a tepsiben |
Vettem egy üveg kimagozott meggyet, leszűrtem, félretettem a levét, ez majd kell a sziruphoz. A meggyet alaposan kifacsarjuk a létől, s a meggyszemeket vagy blenderben megdaráljuk, vagy -- mint mi -- hagymaaprítóval alaposan összeaprítjuk. Ezek az előkészületek. Hozzávalók:
4 réteslap
50 deka aprított meggy
cukor
prézli
olaj a tepsi kikenéséhez
sziruphoz:
5 deci meggylé
25 deka cukor.
A réteslapot hosszában négy vékony csíkra vágjuk. Egy-egy ilyen csíkra a sáv hosszának feléig szétszórok fél kiskanál prézlit, egy kanál meggyet, egy kanál cukrot. A rétescsík töltelék felöli egyik sarkát egy kis háromszögbe behajtom (vagyis ezt a sarkot áthajtom a másik szélére úgy, hogy kis háromszög legyen). Így:
Utólag jöttem rá, érthetőbb, ha demonstrálom a háromszög hajtogatását |
Majd tovább folytatom, állandóan háromszögeket hajtogatok, végül kapok egy háromszögletű kis csomagot. A kiolajozott tepsibe teszem. És így a többit is. Nem kell megolajozni a batyuk tetejét. Amikor kész minden batyu, akkor nem teljesen előmelegített sütőbe teszem, s sütöm 180-200 fokon 20-30 percig (azért nem teljesen előmelegített, hogy ne égessük meg a tetejét hirtelen). Amikor már kezd barnás lenni a teteje, kiveszem. Közben pedig a fél liter meggylevet a negyed kiló cukorral 10-15 percig forralom. Sűrű szirup lesz, ezt a tepsiben levő háromszögletű meggyes rétescsomagokra öntöm. Kanállal érdemes, hogy mindnek minden négyzetcentiméterére jusson az édes szirupból.
Nahát! Már baklavát is neveztek el rólam? :)
VálaszTörlésBékés boldog Húsvétot kívánok!
boldog húsvétot.
VálaszTörlésa diós baklava az elterjedtebb, meggyest ritkán csinálnak
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok! Nézz be hozzám, vár egy meglepetés.
VálaszTörlés