2011. április 19., kedd

Húsvéti ajánló

Indult egy játék, lényege, hogy a meglevő receptekből kell ajánlani 5-öt vagy 10-et. Ami vezérelt: könnyű legyen, hisz mindenütt zsíros nehéz ételekkel etetnek bennünket. S ami talán még fontosabb: előre elkészíthető legyen.
Íme:

Reszelt karalábéleves

Hozzávalók:

1 karalábé
1 burgonya
1 sárgarépa
1 szál zöldség
kevés zöldségzöldje
1 vöröshagyma
1 fokhagyma
1 kanál étolaj

bors
ételízesítő (vegeta)
1-1,5 kanál rizs.

Töltött filé - gyümölcsös vesepecsenye

Egy szép sertésfilét, vagyis vesepecsenyét vettem tegnap a hentesnél. Általában aszaltszilvával szoktuk -- leginkább szilveszter táján -- elkészíteni. Most almával, sárgarépával és aszaltszilvával sütöttük meg. Hozzávalók:

1 filé
1 sárgarépa
1 alma
5-6 szem aszaltszilva
vegeta (ételízesítő)

bors
olaj.
A filét egy hosszú, vékony pengéjű hegyes késsel hosszában átszúrtuk, mintha alagutat vágtunk volna benne. Vigyázzunk, ne lyukasszuk ki az oldalát, bár ha ez megtörténik, az sem tragédia. Az apróra vágott répát, szilvát és almát vegetában megforgatjuk, az üregbe beletöltjük. Egy sütőedénybe tesszük a töltött húst, megsózzuk minden oldalát, megborsozzuk, egy-két kanál olajjal meglocsoljuk, kevés vizet tesszük alája és közepesen meleg sütőben pároljuk, majd levéve az edény fedőjét, szép pirosra sütjük, hogy ne száradjon ki, néha locsolgatva a levével. Kb. 40 perc alatt kész.

Cékla a sütőből

Hozzávalók:
2 cékla
1 sárgarépa
só, bors
1 deci főzőtejszín
1 kanál étolaj
csipetnyi köménymag
1 kanál balzsamecet
1 kávéskanál méz
1 babérlevél összemorzsolva.
A céklát felkockáztam, a sárgarépát felkarikáztam. Sütőedénybe raktam, sóztam, borsoztam, köménymaggal megszórtam, rácsurgattam a mézet, olajat, tejszínt,  balzsamecetet, rámorzsoltam a babérlevelet. Kevés vizet is öntöttem alá. Lefedtem alufóliával és közepes tűzön a sütőben  puhára pároltam.

Suhajda mignon 

 

Nyolcadikos korunkban háztartástan órán  -- nekünk még olyan is volt --  Suhajdát készitettünk. Veszek 1o deka főzőcsokit, amelyet gőz fölött, egy lapos evőkanál vajjal  felolvasztok. A desszert- vagy mignonpapir alját vékonyan kikenem a csokimasszával. Hagyom egy kicsit megdermedni.  A nagyobb méretű mignonpapirból nyolcat tudtam megtölteni a masszával, amelyet a következőképp készitek:  1o deka vajat, 1o deka porcukrot és egy kávéskanál őrölt feketekávét habosra keverek (húgom ötlete: a cukrot és az őrölt kávét a kávédarálóban együtt darálom meg, igy még finomabb, porszerűbb lesz a kávé állaga). A mignonpapirba, a már megdermedt csokirétegre rakom a krémet, s a maradék csokimázzal befedem. Alaposan lehűteni, hideg helyen tárolni.

 Fahéjas alma


Piros héjú, savanyúbb almát vettem. Félbevágtam a gyümölcsöt, megszabadítottam a magháztól. Az üregbe mézet csurgattam, néhány darab dióbelet tettem rá, s közepesen meleg sütőben megsütöttem. Még forrón fahéjjal megszórtam. A legegyszerűbb édesség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...