2011. március 14., hétfő

Narancszselé

Zoli vett egy halom narancsot az egyik nagyáruházban. Már három napja áll a konyhaasztalon a tálban, valamit kezdeni kell vele, mert romlani kezd. Kifacsartam a levét, lett belőle 7,5 deci. Felforraltam 6 kanál cukorral, közben egy kanál cukrot és  4 kis zacskó zselatint kevés vízzel kikevertem (4 deka zselatin). Ez ekkor tényleg szilárd lesz, ám ha lágyabbat szeretnénk, akkor 3 zselatin elég. A forrásban levő narancsléhez öntöttem. Még két percig lassú tüzön forralgattam, formába öntöttem (három ilyen tálkányi lett belőle).
Majd amikor megdermedt, kiborítottam egy tányérra. Szerintem üvegbe is önthető, s gyümölcszseléként kenyérre kenhető, néhány napig a hűtőszekrényben (frizsiderben, ahogy itt Vajdaságban sokan nevezik) eláll. A minap olvastam, az ideális reggeli receptjét:
egy szelet 9 milliméter vastagságú kenyér pirítósként, 7 gramm vajjal -- ez kb.háromnegyed kávéskanálnyi -- és 1,2 deka narancszselével  -- ez egy púpos kávéskanálnyi -- megkenve.


2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó ötlet volt,a mostani náthás időbe jól jön egy kis vitamin!Köszi,hogy leírtad!!

    VálaszTörlés
  2. Amikor olcsóbb a narancs, mint az alma, jöhet :)

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...