2011. április 10., vasárnap

Piroska

Aki Újvidéken járt egyetemre, az a Bölcsészkar menzáján és a vasútállomásnál is vehetett piroskát (Magyarországon valószínűleg pirogként ismerik). Finom sós túrós töltelékkel árusítják Újvidéken (mi az egyetemi campus közelében egy helyen szoktunk most is vásárolni). A belgrádi Foodforthought -- akinek szerb és angol nyelvű blogját a profilomban a követett listák között megtalálod -- töltött piroska receptet közöl, s még egyet, ahol a túró a tésztában van. Ő is nosztalgiával emlékszik a régi, túróval töltött piroskákra, amelyet Belgrád szűk városközpontjában vett, s mint írja, most kisérletezi ki, hogyan is készülhetett.
Mi az első receptje alapján a töltött piroskát készítettük el. Nem olcsó mulatság, sőt igen drága, de megéri.
Hozzávalók:
tészta: 70 deka liszt
30 deka főtt krumpli
4 deka friss élesztő
2 kávéskanál só
10 deka vaj
4 tojás sárgája
3 deci tej.
töltelék:
30 deka prágai sonka (vagy más felvágott)
3 deci tejföl
bors, zöldségzöldje.
A burgonyát héjában megfőzni, meghámozni és nagyon apróra törni. Hozzáadni a sót, a tojássárgát, vajat és mixerrel összedolgozni. Az élesztőt a 3 deci langyos tejbe tenni és 15 percig langyos/meleg helyen tartani. Hozzáadni az élesztőt a krumplihoz és a liszt felét. A liszt másik felét kidolgozás közben fokozatosan adni hozzá. A krumplitól függően lehet, hogy kell még hozzá liszt. 45 percig keleszteni. A tölteléket elkészíteni (nagyon apróra vágni a felvágottat, összekeverni a tejföllel és a borssal, zöldségzölddel), a  frizsiderben tárolni.
A tésztát átdagasztani és 5-8 milliméter vastag téglatest alakúra nyújtani, mégpedig 12x8 centiméter méretűre. Volt, aki 8x4 centire vágta. A közepébe tenni a tölteléket, henger alakúra formázni és a végeit összenyomkodni, nehogy kicsurogjon a töltelék. A piroskákat a tűzhelyen nagyon sok olajban (én egy liter olajban) kell kisütni, majd a sütő rácsát ,,kioperálni''a lerniből, hogy ezen csöpögjön le a felesleges olaj és a levegőn hüljenek ki a piroskák. Ha nagyon gyorsan sülnek, tehát a legmagasabb hőfokon, akkor nyers marad a közepük. Nekünk a tűzhelyünkön 3-as a legerősebb, én 2-esen forrósítottam fel az olajat és ezen sütöttem,így is elég forró volt, nem itta be a tészta a zsíradékot, szépen aranybarnára sült. De mindenki ismeri a saját tűzhelyét, meg mindenkinek van annyi tapasztalata, hogy tudja, milyen forróságú olajban kel megsütni egy kelesztett tésztát.
Nagyon jól lehet mélyhűtőben is fagyasztani e piroskákat. Nem próbáltam, de Foodforthought igen.

Nekem az utolsó téglatestbe nem jutott felvágott, ebbe egy szelet sajtot tettem. Nagyon kell vigyázni, hogy szép henger alakúra formázzuk a tésztát, a szélét elsímogatni, hogy ki ne nyíljon,  mert ha nem, képes szétnyílni  a tészta és kifolyik/kipotyog  a töltelék, megég az olajban.
Nekem nem lettek túl szépek e piroskák -- meg nem sikerült mind azonos méretűre, de bátran ajánlom mindenkinek, akinek türelme van az ilyen aprólékos pepecseléshez, mert megéri. S még egy megjegyzés: nekünk kicsit ragadós volt a tészta, de ezt a kinyújtáskor a gyúródeszka kilisztezésével ellensúlyoztuk és  végül remekül sikerült.
A tojásfehérjéből habcsók készült.

5 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek, és nagyon finomak is biztos.

    VálaszTörlés
  2. Hasonlót szokott Melinda is készíteni. Én nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  3. Judit, érdemes megpróbálni, mert sokáig friss marad. Nálunk most a vendégek körében sikert aratott.

    VálaszTörlés
  4. Imádom a pirozskit, ahogyan mi ismerjük, én darált hússal készítem, de még finomabb főtt belsőségekkel, fűszeresen! Ki fogom próbálni ezt a változatot, köszi :)

    VálaszTörlés
  5. köszi, darált hússal is kipróbálom!

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...