2011. január 29., szombat

Csirkeragu gombával és spárgával

Mielőtt felhördülne bárki is: egy csomag spárgát júniusban, júliusban 1oo-12o dinárért szoktam venni a szabadkai piacon. A múltkor Szegeden az Aldiban egy nyugdijas házaspár  a pénztárnál 4-5 üveg spárgakonzervvel állt sorban, de már sorrakerültünk, úgyhogy elszalasztottuk az alkalmat, hogy 44o forintért mi is  vegyünk. Semmi gond, a szabadkai piacon 17o dinárért  sikerült ugyanazt a német konzervet megvenni, mert eszembe jutott egy ragu, amelyet egyszer már főztem, a nyolcvanas évek végén, amikor rövid ideig az ország jólétben élt (Marković-időszak). Drága, flancos, de finom ünnepi étel.
Hozzávalók:
1 kisebbb csirke vagy 1 nagy csirkemell, tehát 5o-6o deka hús
1 sárgarépa
1 zöldség
1 kisebb zeller
2 tojássárga
3 kanál tejföl
bors

1 leveskocka vagy kevés vegeta
fél spárgakonzerv
4 deka liszt
4 deka vaj
fél citrom leve
szerecsendió
1 kis gombakonzerv vagyegy nagy maroknyi főtt gomba.
A nagy csirkemellet vagy egy feldarabolt csirkét a répával, zöldséggel és a zellerrel  forrásba levő vegetás vagy leveskockás vizbe teszem és puhára főzöm. Amikor kihült, a húst leszedem a csontról, megszabaditom a bőrtől és apró kockára vágom. A vajból és lisztből fehér rántást készitek, a léből, amelyben a hús főtt, fél liternyit hozzáöntök. Tiz percig főzöm. Amikor leveszem a tűzről, a tejföllel simára kevert tojássárgát hozzáöntöm. Hozzáadom a citromlevet, a sót, borsot, szerecsendiót. Végül hozzáadom a húst, az apritott gombát ésa  kis darabokra vágott spárgát, apritott sárgarépát. Összekeverem és melegen tálalom.
A spárga maradéka és a lé maradéka spárgakrém levesnek is jó holnap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...