2011. január 9., vasárnap

Rétes - ahogy egy rádióműsorban is elmondtam

Egy újságíró arra a legbüszkébb, ha a jegyzeteit, kommentárjait, interjúit dicsérik. S a napilapos újságíró mindig meghökken, sőt kicsit megsértődik, hogy milyen népszerűséget jelent, ha megszólal a rádióban, de nem a saját témakörében, hanem például egy ételrecepttel. A nyáron betért a szerkesztőségbe Csongor, a rádiós kolléga és  meghallotta, hogy kávézás közben főzésről váltunk néhány mondatot kolléganőimmel. A főzőcske rovatukhoz kért tőlem néhány receptet. Két hét múlva a piacon az újságárus asszony állított meg a kérdésssel, hogy a réteshez fele-fele arányban használok-e jogurtot és étolajat. Majd mások is jelezték, ,,hallottak a rádióban'', s volt, aki megdicsért, tényleg jobb az én módszeremmel készült rétes. Hát, jobban örültem volna, ha valamely oktatási kommentáromra reagálnak, azt dicsérik...Az undorító önreklám után íme a titok: két deci étolajat és 2 deci jogurtot összekeverek, s a hagyományos olajos és tejes ,,szentelés'' helyett ezzel kenem meg  a lapokat. A konyharuhára ráteszem az első réteslapot, fogom az ecsetet és ebből a masszából kenek rá csíkokat, majd a másodikra, harmadikra is. A réteslapok szélére kis zsemlemorzsát szórok, erre teszem a tölteléket, cukrozom, a gyümölcsöt fahéjjal megszórom. Feltekerem a rétest, a kiolajozott tepsibe teszem. Majd a tekercsek tetejét is a jogurtos-olajos masszával kenem meg. Közepes lángom a sütőben szép pirosra sütöm, majd amikor a tepsit kiemelem a sütőből, azonnal letakarom egy tiszta konyharuhával. Ez a másik titok. A rétes így a saját gőzében hűl ki, s ha valaki beleharap, nem repül szerteszét a száraz, vékony tészta.

2 megjegyzés:

  1. Inyemre való, különönösen ha nem száraz a tészta. Egy eredeti kopácsi sült hal elkészitésénél, például fodros kelkáposztával, majd konyharuhával takarják le a parázson sült nyársra húzott halat. Tudom, nem ugyanaz, de mégis húzható párhuzam....

    VálaszTörlés
  2. igen, szerintem is. sőt, a kenyeret is, ha mlyhűtőben őrződ, s amikor nincs otthon kenyered, közepes hőmérsékleten 20 percet melegited/sütöd, majd megmosdatod és azonnal tiszta konyharuhával letakarod. nagyon finom lesz és friss.

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...