2011. január 25., kedd

Gomba, gomba, gomba

Vettem 8 nagy fej gombát a piacon. Megmostam, a szárat kivettem  belőlük, ezeket  félretettem levesnek. A 8 nagy gombakalapból nekem diétás, a Zolinak pedig tojásos, sajtos töltött gombát készitettem.
A töltelék alapja 2 személyre: 2o deka túró, só, bors, apróra vágott kapor (nekem egy üvegben van a mélyhűtőben), ha nincs kapor, akkor zöldségzöldje. (Ha senki sem epebeteg, akkor egy tojás sárgája is hozzáadható).
Diétás töltött gombafej: 4 gombafejet megtöltöttem a fenti tojásmentes töltelék felével.

Zoli töltött gombája: az alaptöltelékhez hozzákevertem a fent emlegetett tojássárgát  (fél is elég lett volna a 4 gombafejhez. Mint fenn emlitettem, a 8 gombához és a teljes töltelékhez kell az egy egész tojássárga, de sajnos az epém...).
A kiolajozott edénybe raktam a megtöltött gombákat, előmelegitett sütőben, közepes hőfokon megsütöttem, mielőtt készek lettek volna, Zoli adagjánál vékony szelet sajtot -- én füstölt sajtot, mert ez van itthon - tettem a gombák tetejére, még 2-3 percet sütöttem.

Gombaleves: a gombák félretett szárát megtisztitottam, majd 4 -4,5 deci forrásban levő  vizben 2-3 percig főztem. Leszűrtem és leturmixoltam. Az edényben 1 deka vajból és egy kiskanál lisztből rántást készitettem. Ráöntöttem a leturmixolt gombás levet, felforraltam, sóztam, borsoztam, a végén apróra vágott zöldségzöldet szórtam a tetejére. Nagyon finom krémleves lett 2 személyre.

3 megjegyzés:

  1. Halihó, csönd van körülötted, tudom, ilyenkor alkotsz
    én is kellemes estét kivánok

    VálaszTörlés
  2. Igen, alkotok :) de nem csak szóból él az ember, és a kreatív energiákat most a varrógép vonzza! Foltmunkával vacakolok.
    Viszont!

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...