Valamikor, talán tíz éve, amikor még alig lehetett fogyókúrás ételrecepteket találni a világhálón, egy honlapon olvastam annak a narancsos csirkének a leírását, amely azóta is szerepel nálunk az étlapon. Ezt is csirkemellből készítem, az alábbi módon: a fél csirkemellet szeletekre vágom, kiklopfolom, megsózom, majd egy-két kanálnyi olajon a teflon serpenyőben megsütöm ezeket a tenyérnyi darabokat. Aserpenyőt leveszem a tűzről, kiszedem a húsdarabokat. A megmaradt olajba beleszórok egy kis gyömbérport vagy egy darabka friss gyömbért (19 dinárért vettem egy darabkát, ennek felét szeltem fel és dobtam rá az olajra, a másik felét holnapután használom fel, addig a hűtőszekrényben eláll). Valamint az olajba szórom egy alaposan megmosott narancs lereszelt héját (vagy csak vékony csíkokat vágok a narancssárga héjból, a fehér részt kikerülve, s ezeket dobom az olajra). A narancs kifacsart levét is az olajra öntöm. A gömbéres, narancshéjas és -leves szaftba visszaszedem a húsdarabokat, s egy percig forralom -- mielőtt feketedni kezd, amikor elpárolog a narancslé, kevés -- egy-két evőkanálnyi -- vizet öntök alá.
Krumplipürével az igazi és természetesen salátával. Én viszont most sütőtökkel tálaltam. Lila Füge blogjában akadtam rá az édesburgonyás receptre, de mivel nálunk olyasmi nem kapható, ezért a piacon vett darabka nyers sütőtökből készítettem. A tök mennyiség három közepes burgonyának felel meg. Meg, hogy variáljam egy kicsit az olvasott receptet, és mivel egy gyönyörű piros ,,.tévépaprikánk'' is volt itthon, ezt is hozzászeltem. A tököt hasábokra vágtam, a paprikát ujjnyi szeletekre szeltem, beleraktam egy sütőedénybe, megsóztam, megborsoztam, három kanál olajjal és három kanál balzsamecettel meglocsoltam (lehet, hogy 3 kanál vörösbor vagy 3 kanál víz is megteszi, ha nincs otthon balzsamecet). Nyolc gerezd fokhagymát héjastól tettem hozzá, az egészet kakukkfűvel megszórtam és a sütőben 170-180 fokon 30-35 perc alatt megsütöttem. Letakartam, hogy puhuljon, majd amikor úgy éreztem, majdnem jó, még 10 percet fedetlenül sütöttem, hogy szép színt kapjon, elpárologjon minden folyadék.
Krumplipürével az igazi és természetesen salátával. Én viszont most sütőtökkel tálaltam. Lila Füge blogjában akadtam rá az édesburgonyás receptre, de mivel nálunk olyasmi nem kapható, ezért a piacon vett darabka nyers sütőtökből készítettem. A tök mennyiség három közepes burgonyának felel meg. Meg, hogy variáljam egy kicsit az olvasott receptet, és mivel egy gyönyörű piros ,,.tévépaprikánk'' is volt itthon, ezt is hozzászeltem. A tököt hasábokra vágtam, a paprikát ujjnyi szeletekre szeltem, beleraktam egy sütőedénybe, megsóztam, megborsoztam, három kanál olajjal és három kanál balzsamecettel meglocsoltam (lehet, hogy 3 kanál vörösbor vagy 3 kanál víz is megteszi, ha nincs otthon balzsamecet). Nyolc gerezd fokhagymát héjastól tettem hozzá, az egészet kakukkfűvel megszórtam és a sütőben 170-180 fokon 30-35 perc alatt megsütöttem. Letakartam, hogy puhuljon, majd amikor úgy éreztem, majdnem jó, még 10 percet fedetlenül sütöttem, hogy szép színt kapjon, elpárologjon minden folyadék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése