2011. január 13., csütörtök

Nagyanyám szakácskönyvéből

Nagyinak egy receptesfüzete volt, gondosan formált betűi legfinomabb süteményeinek titkát őrizték. Amikor ezt a kockás füzetet kinyitottam, hullottak ki belőle az újságból kivágott fecnik, mert megőrizte a Magyar Szóban, Dolgozókban, 7 Napban közölt ételrecepteket. Egyszer kapott  egy csehszlovákiai magyar szakácskönyvet, szines fotókkal. Ebből néhány zöldséges ételt készitett csak el, egyike a sárgarépás, zöldborsós krumpli. Ezt tanultam meg én is tőle: egy kisebb fej vöröshagymát apróra vágni, két kanál olajon párolni, majd hozzáadni egy felkarikázott szép szál sárgarépát. Ezzel 2-3 percig párolni (amikor le akar sülni, egy-két kanál vizet öntök alá). Négy krumplit felkockázni, ezzel is párolni 5-6 percig. Sózni, borsozni, felönteni vizzel, hogy félig ellepje, s fedő alatt majdnem puhára párolni, néha megkeverni. Ha fél zacskó -- kb. 2o-25 deka -- fagyasztott  zöldborsót adok hozzá, akkor még kb. 1o percig együtt párolom, néha megkeverem, vegetázom, majd kis zöldségzöldet szórok rá, amikor kész. Én egy kisebb, levétől leszűrt Podravka zöldborsókonzervet öntöttem hozzá, ezzel csak kb. 2 percig mertem párolni, mert megkeményedik a héja. Száritott zöldségzöldet szórtam rá, mert ez volt itthon.
Nekem a zöldséghámozás kezdetétől számitva 4o perc alatt kész lett, nagyi lassan, gyenge tűzön főzött, neki biztosan kellett egy óra is hozzá. Köretnek remek, nagyi sült hússal, de bundáskenyérrel is tálalta, de akár önállóan is fogyasztható.

1 megjegyzés:

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...