2011. január 20., csütörtök

Répatorta

Ifjú kolléganőm, Renáta egy színes irása keltette fel igazán az érdeklődésemet a gasztroblogok iránt (s amikor karácsony előtt ráakadtam Palócprovence blogjára. kedvet kaptam a blogíráshoz). Tegnap Reni  répatortát hozott  a szerkesztőségbe kóstolónak.Elkértem a receptet, ime, a következőképp írta le a sütemény elkészitési  módját:

Forradalmasított répatorta
Pocak Panna blogján található a recept, azért forradalmasított, mert ebben nincs cukor se és tej se, liszt is nagyon kevés.
Én csak egy kicsit változtattam rajta, mert az ő receptje egy teáskanál vanília kivonatot ír, én ehelyett egy csomag vaníliás cukrot használtam, hajdina liszt helyett pedig kb. fele-fele arányban finomlisztet és tönkölylisztet (ez szerintem variálható), és tettem bele egy késhegynyi szódabikarbónát is, hogy még könnyebb, levegősebb legyen.
Szóval a hozzávalók az én variációm szerint:
250-300 g sárgarépa lereszelve (aki „rejteni” szeretné, az kisebb lyukún reszelje, aki meg inkább egészben érezné a répafalatkákat, az nagyobb lyukú reszelőn reszelje le, az apróbbra vágottól kicsit szaftosabb lesz a tészta)
40 g kókuszreszelék
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál méz (édesszájúaknak lehet 4 is)
1 narancs kifacsart leve
2 tojás
80 g dió durvára aprítva
60 g arany mazsola
100 g liszt
1/2 csomag sütőpor
egy kis szódabikarbóna


A reszelt répát, kókuszreszeléket, vaníliás cukrot, fahéjat, narancslében áztatott mazsolát, mézet, diót összekeverni egy tálban, hozzákeverni a két tojás sárgáját. Ehhez hozzákeverni a sütőporos, szódabikarbónás lisztet.
A tojás fehérjéket egy csipet sóval keményre kimixerelni, majd lapáttal vagy habverővel óvatosan összekeverni a masszával.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig vagy tűpróbáig sütni. Én egy igazán picit kikent, leheletnyit lisztezett kapcsos tortaformában sütöttem, de szerintem egy kisebb, nem túl alacsony falú tepsiben is kisüthető, irta Renáta.
Az én sütim nem lett olyan szép. mint Renié, de finom
Tönkrement a tortaformám kapcsos része, ezért a kistepsiben sütöttem meg - Ági, köszönöm, ez a legjobb tepsim -, az én sütim nem lett olyan szép, mint a Renátáé, de finom. Bátran ajánlom mindenkinek.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, én is ajánlom. Örülök, hogy ilyen szépre és főleg finomra sikerült Neked is.

    VálaszTörlés
  2. Ősszel kaptunk egy zsák répát. Ezt is kipróbáljuk!
    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés

mk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...